ŠOK U ITALIJI

BIZARNO: Ljesovi plutaju morem, groblje se zbog klizišta urušilo s litice; Mještani u šoku: ‘Noge mi se tresu, kao da je ponovno umro’

Trenutno se odvija spašavanje što većeg broja ljesova jer rođaci sahranjenih na groblju nestrpljivo čekaju na vijesti o tome jesu li posmrtni ostaci njihovih bližnjih ‘progutani’ uslijed aktiviranog klizišta

Groblje u Italiji koje je stajalo na vrhu litice srušilo se u more pa su deseci ljesova završili u Mediteranu. Kako javlja Daily Mail, klizište se aktiviralo u ponedjeljak u 15 sati u turističkom mjestu Camogliju, blizu sjeverozapadnog dijela Genove.

Tako je oko njih 200 palo niz liticu, što je uništilo i dvije kapelice na groblju. Fotografije nakon ove katastrofalne nesreće pokazuju kako se velik dio litice srušio u more te da su mrtvački sanduci plutali u moru među ruševinama i krhotinama.

Trenutno se odvija spašavanje što većeg broja ljesova jer rođaci sahranjenih na groblju nestrpljivo čekaju na vijesti o tome jesu li posmrtni ostaci njihovih bližnjih “progutani” uslijed aktiviranog klizišta. Lokalni mediji izvještavaju da je klizište rezultat obalne erozije, pogoršane nedavnim olujama u regiji Ligurija, poznatijoj kao Talijanska rivijera.

Mještani bijesni i tužni

Stanovnici su izvijestili da su čuli urušavanje klizišta iz svojih domova pa su odmah otrčali na groblje nakon što su čuli zvuk padanja litice u more. Pojedini mještani su bijesni zbog tog događaja jer su vjerojatno ljesovi i pepeo njihovih najmilijih sada izgubljeni u katastrofi. Napominju da je malo učinjeno da se posmrtni ostaci ljudi premjeste s nesigurnog dijela groblja.

“Noge mi se tresu, čini se kao da je ponovno umro”, rekla je Talijanka Pamela Il Secolo za lokalne novine te je naglasila da je pepeo njezina oca vjerojatno izgubljen. Drugi mještanin, Dimitri Perini, kazao je da ga je susjed pitao je li čuo što se dogodilo. Potrčao sam prema groblju jer imam tatu i djeda koji počivaju na dijelu groblja koji se urušio.

Jedna mještanka navodi da je bijesna uz tvrdnju da su službenici groblja nastavili prodavati grobna mjesta ljudima koji su sada nestali u moru.

Neko vrijeme trajali radovi na jačanju litice

Groblje Camogli sagrađeno je s bočne strane litice prije 150 godina, a radovi na jačanju litice “trajali su neko vrijeme”, rekao je gradonačelnik Francesco Olivar nakon kolapsa.

Gradonačelnik, inače geolog po zanimanju, rekao je da je klizište teško predvidjeti te da je velik dio urušenog okrenut prema litici, što znači da bi većina ljesova mogla biti zakopana ispod klizišta.

Srećom, groblje je, kao i svakog ponedjeljka, bilo zatvoreno za javnost te nema izvještaja da je netko ozlijeđen.

Dronovi u potrazi

Pokušaji da se ljesovi spase nastavili su se i u noći na ponedjeljak i utorak, pri čemu je 10 pronađeno u ponedjeljak navečer, a mrtvozorniku će biti ostavljeno da identificira tijela.

Lokalne vlasti rasporedile su dronove, dok su videozapisi prikazivali radnike hitne službe na brodovima u podnožju litice kako procjenjuju situaciju u ponedjeljak navečer.

Još jedan videozapis, snimljen s groblja u vrijeme klizišta, prikazuje ljude za koje se pretpostavlja da su radnici koji promatraju s krova mauzoleja, jer je drugi mauzolej, čiji je krov već djelomično propao, pao u more, javlja Daily Mail.

“Ovo što se dogodilo stavljam među najcrnje trenutke koje sam proživio kao gradonačelnik i blizak sam svim svojim sugrađanima”, rekao je gradonačelnik Olivar.

Povratak na Net.hr