PREDSJEDNIČKE OVLASTI

BIZARNI PRILOG CNN-a: ‘Što ako netko ubije Donalda Trumpa na inauguraciji?’

Američka informativna mreža CNN emitirala je prilog o prenošenju predsjedničkih ovlasti u slučaju ubojstva Donalda Trumpa tijekom inauguracije.

Reporter Brian Todd razmotrio je scenarij atentata ne samo na izabranog predsjednika, već i na potpredsjednika Mikea Pencea i vodeće osobe Kongresa, što bi nekog od Obaminih ministara automatski postavilo u Ovalni ured.

Prema ustavu SAD-a, navodi CNN, ako su predsjednik i potpredsjednik ubijeni ili nesposobni obavljati svoju dužnost, zamjenjuju ih predsjednik Gornjeg doma Kongresa, a za njim slijedi privremeni predsjednik Senata. Ako se i njima nešto dogodi, obaveze predsjednika ispunjavaju ministri, počevši od državnog tajnika.

U slučaju s inauguracijom 20. siječnja situacija je još složenija. Do podneva će ministri Baracka Obame već predati dužnosti — uključujući državnog tajnika Johna Kerryja. Međutim, Senat još uvijek nije odobrio kandidaturu Rexa Tillersona na tu dužnost.

ŠTO, GDJE, KAKO I KADA: Objavljen detaljan raspored Trumpove inauguracije, koštat će 200 milijuna dolara

Jedna vlast je otišla, ali druga još nije preuzela dužnost

Zato će do podneva 20. siječnja obvezu državnog tajnika privremeno preuzeti zamjenik državnog tajnika za politička pitanja Tom Shannon, predstavnik Obamine administracije.

Osim toga, za slučaj i uopće katastrofalne događaje u SAD-u biraju se tzv. ljudi određeni za preživljvanje (designated survivor) — kao po pravilu, to je jedan od ministara. On nije na inauguraciji i nalazi se pod osiguranjem u udaljenim mjestima, a njegovo ime se ne objavljuje.

ANONYMOUSI ZAPRIJETILI TRUMPU: ‘Požalit ćeš iduće četiri godine!’

Taj “određen za preživljavanje” također neće biti iz Trumpova tima — Senat još nikoga iz njegova tima nije potvrdio. Tako će i on biti netko iz Obamine administracije.

“Na inauguraciji postoje dvije linije nasljeđivanja: jedna — administracija Baracka Obame koja je još uvijek na vlasti, a druga je još uvijek nije preuzela, sve dok Donald Trump ne preuzme dužnost i Senat ga ne potvrdi”, izjavio je u komentaru televiziji politolog John Fortier.

Povratak na Net.hr