PROTIV PROŠIRENJA

BIVŠI FRANCUSKI PREMIJER: ‘Turskoj nije mjesto u Europskoj uniji, a i balkanskim zemljama treba zatvoriti vrata’

Nekadašnji francuski premijer Alain Juppe založio se u ponedjeljak za zaustavljanje širenja Europske unije, ocjenjujući da ondje nema mjesta za Tursku i zahtijevajući prekid pregovora s balkanskim zemljama.

CAMERON: ‘Trebat će desetljeća da Turska uđe u Europsku uniju, ovakim tempom to će biti 3000. godine’

“Po mojem mišljenju moramo prekinuti postupak proširivanja”, izjavio je kandidat na predizborima desnice za predsjedničke izbore 2017. u Francuskoj, trenutni favorit ispitivanja javnog mnijenja u intervjuu koji je objavio njemački dnevnik Die Welt prigodom njegova posjeta Berlinu.

Juppe: ‘Prekinuti postupak proširenja EU!’

“Turskoj nije mjesto u EU-u”, dodao je on. “Nije pozvana da jednog dana postane punopravna članica EU-a”, ocijenio je Juppe. “EU je toliko oslabljen, rizik je prevelik da se u ovom trenutku integrira zemlja velika poput Turske”.

“A čak je i za balkanske zemlje s obzirom na slabost EU-a u ovom trenutku bolje da se prekine postupak prijama”, ocijenio je on. “Ne možemo izgraditi novi kat u kući čiji su temelji oslabjeli.”

Pregovori s Turskom počeli 2005.

Pregovori o članstvu Ankare u EU počeli su 2005. Na jugoistoku Europe dvije su zemlje već članice EU-a – Hrvatska i Slovenija, a države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje su Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija.

SARKOZY: “Svatko tko kaže da je Turska europska zemlja želi smrt EU”

Povratak na Net.hr