OČEKUJU IH TEŠKE BORBE

BITKA ZA SELO IZ APOKALIPTIČNOG PROROČANSTVA: Sirijski pobunjenici najavljuju žestoku borbu za Dabiq

Sirijski pobunjenici očekuju snažan otpor militanata Islamske države u blizini sjevernog sirijskog sela koje ima veliku simboličku važnost za tu terorističku skupinu, rekao je u srijedu vođa pobunjenika, najavljujući teške borbe koje ih očekuju.

Uz pomoć Turske, pobunjenici koji se bore pod zastavom Slobodne sirijske vojske napredovali su na udaljenost od par kilometara od sela Dabiqa, poprišta apokaliptičnog proročanstva središnjeg za ideologiju Islamske države.

Pobunjenici su ovog tjedna nakon teške borbe osvojili selo Turkman Bareh koje se nalazi 6 kilometara istočno od Dabiqa.

Žestoke borbe

“Borbe za Turkman Bareh bile su žestoke. U tamošnjim selima postojao je veliki otpor nakon što su prošlog tjedna dovedena pojačanja. Očekujemo jednak otpor u susjednim selima”, rekao je zapovjednik pobunjenika.

BITKA ZA MJESTO APOKALIPTIČNOG PROROČANSTVA: ‘Okršaj muslimana i nevjernika nagovijestit će Sudnji dan!’

Iako ono ima malen strateški značaj, militanti Islamske države vjeruju da je riječ o mjestu gdje će se održati završna bitka između muslimana i nevjernika koja će nagovijestiti Sudnji dan.

Skupina je po tom selu nazvala svoj časopis na engleskom jeziku, a u travnju i svibnju su poslali više od 800 boraca kako bi ga obranili od Sirijskih demokratskih snage koje su predvodili Kurdi, objavio je prošlog tjedna Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U Washingtonu smatraju kako će osvajanje Dabiqa zadati težak udarac moralu militanata Islamske države uoči napada na irački Mosul i sirijsku Raku, najveće gradove koje drže džihadisti, objavili su službenici američke koalicije.

Povratak na Net.hr