SEANSE U SEDAMDESETIMA

‘BILA JE PROFESIONALNA, NIKAD NIJE PREŠLA GRANICU’: Papa Franjo otkrio da je odlazio k psihoanalitičarki

Papa Franjo odlazio je jednom na tjedan židovskoj psihoanalitičarki tijekom šest mjeseci 1970-ih godina i smatra to iskustvo korisnim, navodi se u novoj Papinoj knjizi.

“Tijekom šest mjeseci odlazio sam k njoj kako bih razjasnio neke stvari”, rekao je Papa u nizu intervjua francuskom sociologu Dominiqueu Wolton, čije je izvatke objavio Le Figaro u petak.

Nazvala ga je kada je bila na pragu smrti

“Bila je zaista dobra, vrlo profesionalna … nikad nije prekoračila granice”, kazao je 80-godišnji Sveti Otac te dodao da je u to doba imao 42 godine. “Puno mi je pomogla”.

U objavljenim izvatcima ne navodi se ime psihoanalitičarke niti se objašnjava koji su bili prvotni razlozi zbog kojih je krenuo na te razgovore. Franjo je rekao da ga je nazvala kad je bila na pragu smrti, “ne radi sakramenata, jer je bila židovka, nego radi duhovnog razgovora”.

PAPA FRANJO IMA VRLO ZANIMLJIVU PORUKU: ‘Bolje biti ateist nego licemjerni katolik’

“Kad naiđem na rigidne ljude kažem da su bolesni”

Papo Franjo, koji se zauzima za otvoreniju i inkluzivniju Kršćansku Crkvu, kritizirao je “rigidne svećenike, koji se boje komunikacije”.

“To je vrsta fundamentalizma. Kad naiđem na rigidne ljude, pogotovo ako su mladi, kažem sam sebi da su bolesni. U stvarnosti, oni su u potrazi za sigurnošću”.

Knjiga “Papa Franjo: Susreti s Dominiqueom Woltonom, politika i društvo” objavit će Les Editions de L’Observatoire a objavljivanje je najavljeno za 6. rujna.

POLIGLOT, KOŠARKAŠ, KEMIČAR, TVITERAŠ… Par stvari koje možda niste znali o papi Franji

Povratak na Net.hr