NIJE PROGLAŠENA EPIDEMIJA

BiH VLASTI KAŽU DA NEMA RAZLOGA ZA PANIKU: Pet osoba umrlo od svinjske gripe od početka godine

Ukupno pet osoba umrlo je od početka godine u bolnicama u Bosni i Hercegovini zbog komplikacija izazvanih virusom svinjske gripe, objavili su u petak lokalni mediji iznoseći po prvi puta podatak kako je, uz dvije pacijentice koje su umrle ovog tjedna, ranije umrlo još troje oboljelih u Sveučilišnom kliničkom centru u Banjoj Luci.

Načelnik službe intenzivne skrbi banjalučkog kliničkog centra Peđa Kovačević potvrdio je za “Dnevni avaz” kako je tamo od početka godine hospitaliziran veći broj pacijenata oboljelih od svinjske gripe.

“Primljeno je i liječeno šesnaest pacijenata s teškim oblicima zapaljenja pluća od kojih je troje preminulo, a dokazana im je influenca AH1N1”, kazao je Kovačević.

NOVI SMRTNI SLUČAJ U BiH: Nakon rodilje i starija žena umrla od svinjske gripe

Po njegovim riječima, preminuli su pripadali rizičnim skupinama osoba kod kojih se nakon zaraze virusom svinjske gripe mogu razviti komplikacije uslijed kroničnih bolesti i starosti.
U bolnici u Banjoj Luci trenutačno se liječi još pet pacijenata zaraženih mutiranim virusom svinjske gripe.

Vlasti kažu da nema razloga za paniku

Ovog tjedna u Kliničkom centru u Sarajevu zbog komplikacija nakon zaraze virusom svinjske gripe preminula je 32-godišnja rodilja Emilija Rajković iz Viteza, čije su dijete liječnici jedva spasili, a u četvrtak je u bolnici u Zenici od svinjske gripe umrla i 62-godišnja žena za koju se tvrdi kako je bila kronični bolesnik.

SMRT U BIH: Žena u devetom mjesecu trudnoće preminula od mutirane svinjske gripe, beba jedva preživjela

U BiH nije proglašena epidemija gripe a vlasti tvrde kako nema razloga za paniku jer su svi smrtni slučajevi zabilježeni kod osoba koje su pripadale rizičnim skupinama. Stanovništvu su preporučene uobičajene mjere opreza poput jačanja imuniteta, pojačane higijene ruku i izbjegavanja mjesta masovnih okupljanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr