MUČNO ZLOSTAVLJANJE

BIH SMANJILA KAZNE TROJCU IZ HVO-A: Ipak, presuda je ključna jer ih pravomoćno osuđuje zbog ratnog zločina nad Bošnjacima u Ljubuškom

Kraljević je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na dvije godine zatvora a Odak na sedam godina dok je kazna koja je izrečena Bebeku bila ista.

Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak je smanjio kazne trojici pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ali je pravomoćno potvrdio kako su oni odgovorni za ratne zločine počinjene nad zatvorenicima bošnjačke nacionalnosti u vojnom zatvoru u Ljubuškom 1993. godine.

Prizivno vijeće suda BiH osudilo je bivšeg upravitelja zatvora Ivana Kraljevića na godinu i tri mjeseca zatvora a bivše čuvare Stojana Odaka i Vicu Bebeka na dvije i pol odnosno na godinu dana zatvora, prenijela je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).  Kraljević je u prvostupanjskom postupku bio osuđen na dvije godine zatvora a Odak na sedam godina dok je kazna koja je izrečena Bebeku bila ista.

OPTUŽENI ZAPOVJEDNIK POSTROJBE HVO-A KOJU JE ODLIKOVAO MILANOVIĆ: ‘U BiH se provodi apartheid prema pripadnicima HVO-a’
Oni su sada proglašeni krivim za nečovječno postupanje prema zatočenim Bošnjacima pri čemu je Kraljević kriv po zapovjednoj odgovornosti dok su druga dvojica osuđenika proglašeni krivim za izravno sudjelovanje u zlostavljanjima zatočenika.  U istom su predmetu u prvostupanjskom postupku krivnje oslobođena dvojica optuženika koji su također bili upravitelji zatvora u Ljubuškom u različitim razdobljima jer je sudsko vijeće procijenilo kako su oni svoju dužnost obavljali savjesno nastojeći osigurati zakonit tretman zatočenika.

Povratak na Net.hr