SULUDA KAZNA

POTRESNA ISPOVIJEST LIJEPE I USPJEŠNE DIZAJNERICE IZ IRANA: ‘Izbičevali su me samo zato jer sam obukla minicu!’

Tala Raassi, 35-godišnjakinja je iranskog podrijetla, danas poznata po karijeri dizajnerice kupaćih kostima, no zbog toga su je i žestoko kritizirali. U rodnom je Teheranu sa 16 godina osuđena na 40 udaraca bičem – samo zbog toga što je na jednoj zabavi nosila minicu.

Ipak, nije dopustila da ju to pokoleba. Umjesto toga, preselila se u Sjedinjene Američke države gdje je, unatoč tome što tada nije govorila engleski jezik, uspjela izgraditi karijeru u modi, pokrenula vlastitu liniju kupaćih kostima, a upravo je objavljena i njezina prva knjiga.

Newsweek ju je 2012. proglasio jednom od najneustrašivijih žena svijeta, uz Hillary ClintonOprah Winfrey. Tako je njezina borba za ženska prava da se odijevaju kako žele, bez osuda ili posljedica, postala uspješna.

Sada je 35-godišnja Tala ispričala kako je 1998. u rodnom gradu otišla na zabavu kod prijateljice, gdje su upali pripadnici skupine Basij koji se smatraju ‘braniteljima islama’.

Zatvorili ih zbog ‘neprikladne odjeće’

‘Nisu pronašli drogu ni alkohol, jedino strane VHS vrpce, satelitski TV, kasete Mariah Carey i Ace of Base te plakate serije ‘Beverly Hills 90210‘, ispričala je Tala.

To su ipak smatrali dovoljnim da tinejdžere odvedu u zloglasni centar Vozara u Teheranu, unatoč pokušajima njihovih roditelja da ih oslobode.

‘Smatrali su me grešnicom, kriminalkom i nevjernicom. Tretirali su nas kao da smo teroristi koje su upravo uhvatili u kovanju urote protiv vlade.’

Tinejdžeri su na obrascu morali precizno ispuniti kako su bili odjeveni. Tala je toga dana na sebi imala minicu i top, nalakirane nokte i šminku, a to je u javnosti bilo strogo zabranjeno.

‘To nije bio prvi put da sam se našminkala i na noktima imala lak, no prvi su me put zbog toga priveli i ispitivali’, ispričala je.

Nezamisliva kazna

Prve noći u zatočeništvu razmišljala je o svojoj vjeri u ljude dok je slušala kako u susjednim ćelijama kažnjavaju i muče ljude zbog ‘lošeg ponašanja’.

Tek nakon pet dana zatočeništva saznala je da će ona i njezini prijatelji biti kažnjeni bičevanjem – djevojke su osudili na 40 udaraca, a dečke na 50.

Bol je bila toliko strašna da nije mogla ni vrištati, opisala je Tala i dodala da nekoliko tjedana nakon bičevanja nije mogla sjediti. Njezina se obitelj nedugo nakon incidenta odlučila preseliti. Najprije su otišli u Dubai, a zatim u Washington, gdje je Tala doživjela kulturološki šok jer nije govorila engleski jezik i nije nikoga poznavala. Ipak, uskoro je shvatila koliko joj se mogućnosti u Washingtonu pruža i odlučila ih je iskoristiti.

‘Odrasla sam u Iranu gdje žene moraju hodati pokrivene. Tamo nije bilo nikakvih trgovina ni butika, a u školi nam nisu govorili ništa o modi. Svi su držali do tradicije – školovati ste se mogli da biste postali odvjetnik ili liječnik. Nikad nisam znala da je modni dizajn uopće opcija’, rekla je Tala i dodala kako je konačno shvatila da može biti što god želi.

‘Žene trebaju slaviti svoju ljepotu bez osuda’

‘Htjela sam raditi nešto kako bih osnažila žene i dala im priliku da slave svoju ljepotu, da ih nitko ne osuđuje i ne kažnjava zbog toga što nose odjeću kakvu žele nositi.’

Tala je u međuvremenu pokrenula vlastitu liniju kupaćih kostima pod nazivom Dar Be Dar, koja je 2010. sponzorirala natjecanje za Miss Universe. Njezin je uspjeh ipak naišao na kritike zbog muslimanskog podrijetla, no ona kaže da je to jednostavno njezin izbor.

‘Sloboda se ne očituje u tome što ste odjenuli, nego u tome da imate slobodu to odabrati. Ako netko želi na plaži nositi bikini, a netko burkini, ja to podržavam. To je stvar osobnog izbora.’

Iako joj prijatelji kažu da su se stvari u Iranu ipak promijenile otkako je otišla, Tala nije sigurna hoće li se ikad vratiti u domovinu.

Foto: Tala Raassi Instagram

Povratak na Net.hr