‘Samo su dolazili da beru jabuke i samo su mi rekli ‘Kako ste?”

Posljednjih godina povećava se broj državljana zemalja Perzijskog zaljeva, a posebno Kuvajta, koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu. Kuvajćani koriste prednosti bezviznog režima, stižu kao turisti, a sve češće i kao poslovni ljudi odnosno investitori.

Posebno u Sarajevu niče sve više tvrtki koje često služe samo kao paravan za kupovinu kuća i povremeni boravak cijelih obitelji, javlja Radio Slobodna Europa. Najviše Kuvajćana ima u naseljima podno planine Igman, na području općine Hadžići.

“Kupuju zemlju i prave kuće. Do sada je napravljeno sedam do osam kuća. Dok je bilo jabuka, oni su samo dolazili da beru jabuke i samo su mi rekli ‘Kako ste?’. Ništa više oni ne pričaju, a kuću dok su radili, dok nije snijeg pao, svaki dan bih ih vidjela i njihove radnike, ali oni ništa ne govore s nama”, komentirala je jedna mještanka sela Lokve.

Službeni izvori navode da se u prvih devet mjeseci ove godine broj onih koji su ušli u BiH povećao za 25 posto. “Tijekom prvih devet mjeseci ove godine iz Kuvajta u Bosnu i Hercegovinu ušlo je oko 7.500 kuvajtskih državljana. Što se tiče kupovine nekretnina, pravni okvir Bosne i Hercegovine ne dozvoljava privatnim, odnosno fizičkim licima da kupuju nekretnine u BiH, ali zato dozvoljava pravnim licima i postoji jedan povećani interes za registraciju stranih kompanija iz te regije preko kojih ulaze u kupovinu nekretnina”, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH Dragan Mektić.

Prema podacima kojima raspolažu nadležne institucije, u Bosni i Hercegovini su registrirane točno 232 kompanije državljana Kuvajta, ali mnoge kompanije nisu poslovno aktivne. Admir Malagić, glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH, najavio je da će “nadležne agencije u narednom periodu provjeriti u koje su svrhe formirane ove firme, odnosno jesu li samo pokriće za dobijanje boravka i kupovinu nekretnina, odnosno kuća i placeva i za brojna fizička lica”.

Također, ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić nedavno je za državni radio rekao da se u dogledno vrijeme mogu očekivati konkretne sankcije za osobe koje zloupotrebljavaju bh gostoprimstvo. Demantirao je brojke koje su se spominjale u medijima, da će se u BiH doseliti 500.000 Arapa, te otkrio da Ministarstvo sigurnosti BiH raspolaže s brojkom od nekoliko tisuća osoba.

Za one koji poštuju zakone BiH i migracijske propise neće biti zapreka, pa su dobrodošli svi investitori s poslovnim namjerama, poručili su iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Cijeli članak pročitajte http://www.slobodnaevropa.org/content/kuvajcani-u-bih-bezvizni-rezim-kao-paravan-za-useljavanje/25184386.html.
Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Povratak na Net.hr