LICEMJERNO, BAHATO I AROGANTNO

BEZ KONTROLE: Policija okreće glavu od ilegalnih vehabijskih okupljališta

Iako je Islamska zajednica (IZ) iz Bosne i Hercegovine naredila zatvaranje ilegalnih okupljališta, koja su izvan njenog nadzora, čini se da je policija BiH nezainteresirana za provođene te odluke. U takvim se zajednicama, tzv. paradžematima, sastaju većinom vehabije, koji nemaju namjeru zatvaranja vrata svojih okupljališta, pišu Nezavisne novine.

Rok za zatvaranje ilegalnih okupljališta istekao je u ponedjeljak.

U BiH postoje deseci takvih mjesta gdje se okupljaju muslimani i prikticiraju islam na svoj način, a izvan kontrole su Islamske zajednice. Naime, u BiH, osnivanje bilo kakve organizacije, uključujući udruge građana ili nevladine organizacije, koje se na neki način vežu sa islamom, mora odobriti IZ.  Procjenjuje se da postoji na desetine ilegalnih ‘mesdžida’ u kojima se uglavnom okupljaju vehabije koji se već tjednima opiru odluci o prekidu održavanja i organiziranja vjerskih aktivnosti.

CRVENE I PLAVE TJERALICE: BiH traga za 67 svojih državljana koji se bore na strani Islamske države

OPTUŽNICA: BiH državljanin iz Velike Kladuše pokušao se pridružiti Islamskoj državi

Problematični oni u Ošvama i Gornjoj Maoči

Iako se spominjalo i uhićivanje onih koji ne pristanu na odluku IZ-e, do sada nema rekcije vlasti pa ni SIPA-e koja je bila ključni faktor u provođenju akcija protiv radikalista.

Vehabijska zajednica u Ošvama, kod Maglaja, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) protivi se gašenju ilegalnih džemata, a tamošnja policija nema namjeru provoditi odluke Islamske zajednice.

Aldina Ahmić, glasnogovornica MUP-a ZDK tvrdi da njene kolege ipak prate što se događa i da će reagirati ako bude potrebno.

OTKRIVENO KAKO JE VOĐA BOSANSKE ĆELIJE ISIS-a REGRUTIRAO MLADE: ‘Ponašao se kao pop zvijezda na europskoj turneji’

UHIĆENJA SIPA-E UZ GRANICU S RH: Još trojica uhićena zbog pristupanja Islamskoj državi

Poruka IZ vođama paradžemata

Jedna od problematičnijih vehabijskih zajednica nalazi se u Gornjoj Maoči na području MUP-a Tuzlanskog kantona.

Ni tamošnja policija ne navodi da imaju planove reagirati po pitanju odluke vjerskih vlasti: “MUP TK će u dogovoru i koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH, to jeste Federalnim ministarstvom unutrašnjih poslova, kao i drugim agencijama za provedbu zakona, raditi po instrukcijama i uputstvima u vezi s navedenom problematikom”, naveli su iz MUP-a TK.

“Licemjerno je da se pozivate na svete tekstove i zagovarate jedinstvo muslimana, a istodobno bahato i arogantno odbijate da nelegalne džemate, u ime kojih nastupate, integrirate u jedinstvenu Islamsku zajednicu u BiH”, poručili su nedavno iz Islamske zajednice u BiH vođama ilegalnih vehabijskih okupljališta, pišu Nezavisne.

VEHABIJA SA SMJEŠKOM NA LICU: “Nisam zadovoljan, žao mi je što nisam nikoga ubio”

AKCIJA “REZ”: Vehabije iz BiH uhićene zbog terorizma, pronađena i zastava IS-a

JEZIVE PRIJETNJE ISIS-a STANOVNICIMA BiH: ‘Radujte se svojoj propasti i narančastim kombinezonima’

Povratak na Net.hr