'SEDAM ŽENA NA JEDNOG'

BANJA LUKA RAZBJESNILA SVOJE ŽENE: Osvanuli seksistički ‘stickeri’ koji ih prikazuju kao dio turističke ponude

Sticker prikazuje siluete sedam vitkih žena ispod kojih piše ‘Ovdje je 7/1’, što znači da sedam žena dolazi na jednog muškarca

Žene koje žive u Banjoj Luci razljutile su se kada su vidjele kakve je “stickere” gradska vlast odabrala na natječaju koji za cilj ima doprinijeti vizualnom identitetu grada, prenosi Novi list. Prije nekoliko mjeseci, Grad je pozvao sve zainteresirane kreativce s područja Banja Luke da “putem jedinstvenog dizajnerskog rješenja predstave svoj grad u formi Viber stickera”. Inspiracija za dizajnersko rješenje morala je biti Banja Luka te njene osobitosti, znamenitosti, kulturno i povijesno naslijeđe, osobe, gradske manifestacije, lokalne specifičnosti i izrati itd.

Stickeri su izabrani i predstavljeni javnosti, a jedan među njima zapeo je za oko svima, ne samo ženama. Građani ga smatraju uvredljivim jer on prikazuje siluete sedam vitkih žena ispod kojih piše “Ovdje je 7/1”, što znači da sedam žena dolazi na jednog muškarca.

SINDIKAT ZET-a TRAŽI HITNO UKLANJANJE, A PROČELNIK ZA ZDRAVSTVO TVRDI: ‘Plakati u tramvajima nisu seksistički, a to misli i moja supruga’

Mnoge udruge se digle na noge

Reakcije brojnih organizacija izazvane su jer se ovaj sticker našao među pobjedničkim vizualnim rješenjima. Tako je fondacija Udružene žene Banja Luka osudila odluku gradskih vlasti i promociju stickerom. Smatraju da sticker na uvredljiv i seksistički način predstavlja žene Banja Luke s namjerom da se tako “upotpuni turistička ponuda”.

“Kao organizacija koja se preko 20 godina bavi zaštitom ženskih prava i ravnopravnosti spolova ukazujemo da korištenje urbanih mitova sa seksističkim porukama promovira žene Banja Luke kao robu koja je u otvorenoj ponudi turistima, što je uvredljivo i diskriminira sve građanke Banja Luke”, navele su članice Fondacije Udružene žene Banja Luke.

NEVJEROJATAN SEKSIZAM: Htjeli su “počastiti” žene, ali su se neviđeno osramotili. Pa ovo je tragikomično

Povratak na Net.hr