SVIREPO I KOORDINARO

BANDA IH UBILA USRED GRADA ZBOG DUGA OD 500 KUNA: Ugasili svjetla i pojurili nogostupom; trenutak užasa snimile i kamere

‘Majka, kći i voljena prijateljica mnogih – namjerno je pregažena i ubijena u proračunatom, smišljenom ubojstvu iz osvete’

Fiat Punto , koji je s ugašenim svjetlima pojurio po nogostupu, odbacio je Alison McBlain (36) više od 10 metara niz cestu u britanskom Blackburnu.. Pretrpjela je katastrofalne ozlijede i preminula dva dana kasnije.  Dan prije napada u studenom 2019, gospođa McBlain i 28-godišnjak, koji je također ozlijeđen, dogovorili su se da će kupiti drogu vrijednu 60 funti od Deana Qayuma i Kayliba Connollyja. Qayum i Connolly bili su dio lokalne bande dilera i otprije poznati policiji.

Brutalno ubijeni zbog 500 kuna

Gospođa McBlain i muškarac uzeli su drogu, no nisu je platili.  Članovi bande tražili su od suradnika da im kažu znaju li gdje je par.  U ljekarni u Blackburnu spazila ih Karis Poynton  i upozorila bandu.  Gospođu McBlain udario je Fiat oko 19.45 sati 19. studenoga 2019.   Policija Lancashira rekla je da vjeruje da je Connolly vozio automobil. Za Qayuma i drugog muškarca zvanog Joshua Titterington uvjereni su da su bili u autu kao putnici, prenosi Mirror.

John Chatwood, nije bio prisutan, ali je odigrao “ključnu ulogu u organizaciji napada”, tvrdi policija koja je kasnije pronašla Fiat, odbačen i djelomično izgorjeo. Policajci su još uvijek mogli izvući forenzičke dokaze iz automobila, a koristili su i snimke nadzornih kamera i analizu mobilnih telefona.  Zbog brutalnog ubojstva autom, banda je osuđena u četvratk.

Doživotne ili duge zatvorske kazne

Connolly (19) i Qayum (21) iz Blackburna proglašeni su krivima za ubojstvo gospođe McBlain i pokušaj ubojstva 28-godišnjaka.  Obojica su dobili doživotnu kaznu, s tim da je Connolly mora odslužiti najmanje 14 godina, a Qayum najmanje 20 godina prije mogućnosti pomilovanja

Titterington (27) iz Blackburna i Poynton (28) iz Clayton-le-Moorsa su proglašeni krivima za ubojstvo gospođe McBlain i pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda u odnosu na 28-godišnjaka.  Oboje su dobili doživotnu zatvorsku kaznu, Titteringtonu je dosuđeno  odslužiti najmanje 17 i pol godina, a Poynton najmanje 13 godina.

Chatwood (26) iz Blackburna proglašen je krivim za ubojstvo gospođe McBlain i nije kriv za pokušaj ubojstva 28-godišnjaka. Osuđen je na 14 godina zatvora. Šesnaestogodišnji dječak iz Blackburna, koji se iz pravnih razloga ne može imenovati, proglašen je krivim za ubojstvo i pokušaj ubojstva.

‘Nazvala je bandu znajući što slijedi’

Nakon saslušanja,  Lee Wilson, iz Glavnog istražnog tima policijskih snaga Lancashirea, rekao je: “Alison McBlain – majka, kći i voljena prijateljica mnogih – namjerno je pregažena i ubijena u proračunatom, smišljenom ubojstvu iz osvete.

“Poynton je u početku igrala ključnu ulogu, kad je vidjela žrtve i nazvala jednog od pripadnika bande  Jon-Paula Chatwooda. Dobro je znala da su bile meta napada osvete kad je nazvala. Oni u automobilu znali su što će se dogoditi kad su, nekoliko trenutaka kasnije, isključili farove automobila i namjerno vozili prema paru u mraku. Automobil je postao oružje za ubojstvo, a žrtve nisu imale upozorenja niti vremena da se maknu s puta.

‘Obitelj je morala prolaziti kroz mučno suđenje

Oni koji su bili u automobilu pobjegli su s mjesta događaja, prije nego što su ga napustili uličicom u blizini. Nažalost, Alison je umrla od ozljeda samo dva dana nakon napada.

Kao rezultat njene smrti, 13-godišnji dječak izgubio je majku, dok su njezina obitelj i prijatelji ostali potpuno slomljeni. Također, morali su prolaziti kroz mučno suđenje, jer su počinitelji odbili priznati što su učinili. Bol koja je nanesena Alisoninim najmilijima ne može se precijeniti i mora im se pohvaliti što su pokazali veliko dostojanstvo tijekom cijelog ovog teškog procesa. Nadamo se da se sada mogu pronaći bar malo utjehe, znajući da je pet ljudi iza rešetaka“, rekao je Wilson.

Povratak na Net.hr