Beograd prisilno iseljava stotine romskih obitelji

U četvrtak ujutro u Beogradu je počelo raseljavanje romskih obitelji iz naselja Belvil. Amnesty International tvrdi da time beogradske gradske vlasti posve jasno krše međunarodne propise koje se Srbija obvezala poštivati.

Ovom će akcijom biti raseljeno više od tisuću osoba, tj. oko 250 romskih obitelji koje žive u naselju Belvil u Beogradu. Za one romske obitelji koje imaju prijavljeno prebivalište u Beogradu (487 osoba) osiguran je smještaj u četiri kontejnerska naselja, dok će za ostale obitelji biti organiziran prijevoz do gradova gdje su prijavljeni.

No, Amnesty International upozorava da beograske gradske vlasti ne postupaju po propisima koje su rekli poštivati.

Najavili deložaciju dan prije akcije

“Gradske vlasti nisu pružile sve relevantne informacije, odgovarajuće i pravovremene obavijesti, pravna sredstva, niti su konzultirale stanovnike naselja Belvil o planovima za deložacije. Ljudi kojima prijeti deložacija u razgovoru za Amnesty International objasnili su da im nikad nitko nije rekao razloge zbog kojih će biti prisilno iseljeni,” izjavio je Nicolas Beger, direktor Ureda Amnesty Internationala za europske institucije.

Tek je u srijedu članovima romske zajednice rečeno da će biti preseljeni u metalne kontejnere u četiri odvojena naselja. Tri od četiri lokacije na koje će navodno biti preseljene romske obitelji nalaze se daleko od grada i njihovih izvora prihoda. Oni koje nisu registrirani kao stanovnici Beograda bit će vraćeni u općine iz kojih su došli u Beograd, uz dvojbena obećanja da će im biti pružena neka vrsta potpore.

Ovakav pristup je čisto izrugivanje

“Europskoj komisiji i većini nevladinih organizacija rečeno je da će biti deložirano 40 obitelji, sve dok u srijedu sasvim iznenada nije stigla obavijest o deložaciji više od 250 romskih obitelji. Osobama kojima prijeti deložacija uručeni su formulari u kojima piše u koje će kontejnersko naselje biti preseljene. Ovakav pristup čisto je izrugivanje međunarodnih zahtjeva za odgovarajućim i pravovremenim obavještavanjem i konzultacijama s pogođenim stanovništvom. Gradske vlasti stoga moraju otkazati planirane deložacije i započeti proces konzultacija koji će se pridržavati standarda ljudskih prava”, kazao je Beger.

Europska komisija obvezala se osigurati 3,5 milijuna eura za trajno rješavanje stambenog pitanja stanovništva Belvila.

“Europska komisija mora jasno artikulirati da svaku financijsku potporu gradu uvjetuje ispunjavanjem međunarodnih mehanizama zaštite. Ne smije biti dvosmislenih poruka koje upućuju na to da Komisija neizravno odobrava beogradskim gradskim vlastima očigledno nelegitimno provođenje procesa prisilnog deložiranja”, upozorio je Beger.

‘Spavat ću u parku ili na ulici’

Obitelji u romskoj zajednici boje se jer ne znaju što će se s njima dogoditi. Osobito strahuju za svoju djecu i osobe sa zdravstvenim problemima ako se ovakav plan deložiranja provede.

“Danas će nam srušiti kuće. Ne znam kamo ću otići. Spavat ću u parku ili na ulici tijekom ljeta, ali ne znam što učiniti kad dođe zima”, rekao je pedesetogodišnji muškarac iz južne Srbije. On i njegova supruga već šest godina žive u Belvilu.

Povratak na Net.hr