NEMAJU EU, ALI...

BALKAN UVODI SVOJE JEDINSTVENO TRŽIŠTE: Ideja Aleksandra Vučića mogla bi se ostvariti već za šest mjeseci

Prema uzoru na Europsku uniju, zapadni Balkan odlučio je uspostaviti vlastito jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Jedinstveno tržište bez carinskih zapreka, koje bi činile države s područja zapadnog Balkana, moglo bi profunkcionirati već za šest mjeseci jer za to postoji potrebna politička volja, a jasno je da svima može donijeti financijsku korist, ocjena je dužnosnika Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine koju u utorak prenose banjalučke “Nezavisne novine”.

“To je moguće. Vjerujem da za šest mjeseci možemo završiti taj posao”, izjavio je potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić nakon što su u ponedjeljak u Beogradu o tome vođeni razgovori s predstavnicima Privredne komore Srbije.

Vučićeva ideja

Prijedlog o uspostavi carinske unije na zapadnom Balkanu izložio je predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić, a snažan “vjetar u leđa” taj je prijedlog dobio na sastanku premijera država regije koji je prošlog tjedna održan u Sarajevu.

Izrijekom ga je u ime Europske komisije podupro europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johanns Hahn koji je tada istaknuo kako je riječ o velikom potencijalu tržišta od dvadeset milijuna ljudi.

Čekaju se potpisi

Hahn je u Sarajevu također ustvrdio kako je prema konzervativnim procjenama realno očekivati da u idućih pet do šest godina takvo tržišno povezivanje osigura otvaranje novih osamdeset tisuća radnih mjesta u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makednoni, Albaniji i na Kosovu.

Kako je naveo Vasić, plan je da to jednostavno bude tržište na kojemu bi se radilo i trgovalo kao u jednoj državi.

“Inicijativa je politički usklađena i nakon potpisanog sporazuma nadležna ministarstva trebala bi dati zeleno svjetlo da se krene u to i počnu usklađivati zdravstveni i svaki drugi certifikati”, kazao je Vasić.

Lakši promet robe

To praktično znači kako bi, primjerice, potvrda o zdravstvenoj i sanitarnoj ispravnosti nekog prehrambenog proizvoda, izdana u jednoj državi regije, vrijedila na teritoriju svake od država-članica carinske unije.

Prema tim uvjetima ne bi bilo potrebe da se kamioni koji prevoze takvu robu satima i danima zadržavaju na državnim granicama, što bi ubrzalo promet roba i osiguralo financijske uštede.

Regionalna carinska unija na neki bi se se način “naslonila” na okvir koji već postoji kroz CEFTA-u odnosno ugovor o zoni slobodne trgovine u središnoj Europi.

Povratak na Net.hr