RATNI ZLOČIN

‘AZRA DVA NOŽA’ IZRUČENA BiH: Rođenu Riječanku tereti se za ubojstva i mučenja zarobljenih civila u Derventi

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva BiH, hrvatska državljanka Azra Bašić sletjela je danas u Sarajevo nakon što su je Sjedinjene Države izručile BiH.

AMERIKANCI IZRUČUJU HRVATICU: BiH ju traži zbog mučenja i ubijanja srpskih civila

Azra Bašić rođena je 1959. godine u Rijeci, a pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičena za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente 1992. godine.

Azra Bašić, poznata i kao Azra Dva Noža, tereti se da je od travnja 1992. do lipnja 1992. godine na području općine Derventa osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju tjelesne i duševne boli i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

“Osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, SAD, nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Američkih Država locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prijevare, odnosno davanja netočnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.

S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD-a provele su postupak njezine ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se vlastima SAD-a na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene.

Tužiteljstvo BiH s partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju skriti u inozemstvu i taj proces ćemo nastaviti s ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Povratak na Net.hr