banner

SAVEZNIK ARMENIJE

AZERBEJDŽAN SRUŠIO RUSKI HELIKOPTER IZNAD ARMENIJE: Požurili se ispričati velikom susjedu ‘za tragični incident’

Rusija, vojna saveznica Armenije je također u dobrim odnosima s Azerbajdžanom. U prošlosti je nagovijestila da će intervenirati u sukob u Nagorno Karabahu ako on izađe iz granica regije, a više puta je pozivala na primirje.

Ruski vojni helikopter srušen je iznad armenskog teritorija nedaleko granice s Azerbajdžanom pri čemu su poginula dva člana posade, objavilo je rusko ministarstvo obrane, dok je Azerbajdžan priznao da je zabunom pogodio helikopter i ispričao se.  “Helikopter Mi-24 je pogođen paljbom s tla sustava protuzračne obrane”, navelo je ministarstvo u priopćenju. “Dva člana posade su poginula i jedan je evakuiran sa srednje teškim ozljedama”, dodali su. Azerbajdžan je u ponedjeljak navečer priznao da je greškom srušio ruski helikopter blizu svoje granice, iznad Armenije, i ispričao se za taj “tragični incident”.

PUTIN O NAGORNO KARABAHU: ‘Skoro je 5000 ljudi ubijeno u borbama Azerbajdžana i Armenije, gubici su s obje strane’
“Azerbajdžanska strana se ispričava ruskoj nakon tog tragičnog incidenta do kojeg je došlo nesretnim slučajem”, navelo je azerbajdžansko ministarstvo vanjskih poslova i objasnilo da je vojna jedinica mislila da se radi o “provokacijama armenske strane” u sklopu sukoba za Nagorno Karabah.  Helikopter je pogođen oko 18,30 po lokalnom vremenu dok je pratio kolonu vozila iz ruske vojne baze u Armeniji, objavilo je rusko ministarstvo. Helikopter je nadlijetao okolicu armenskog sela Eraskh, pokraj Nahičevana, azerbajdžanskog autonomnog teritorija koji Armenija odvaja od ostatka Azerbajdžana.

Armenci poslali pomoć

“Zapovjedništvo ruske vojne baze 102 istražuje pucnjeve na helikopter”, navodi ministarstvo.  Armenski ministar za hitne situacije je rekao da je rasporedio službe pomoći na mjestu pada helikoptera. Armenski separatisti i azerbajdžanske snage bore se od kraja rujna za kontrolu Nagorno Karabaha, separatističke regije koju podržava Armenija i koja izmiče kontroli Azerbajdžana od 1990.- godina. Rusija, vojna saveznica Armenije je također u dobrim odnosima s Azerbajdžanom. U prošlosti je nagovijestila da će intervenirati u sukob u Nagorno Karabahu ako on izađe iz granica regije, a više puta je pozivala na primirje.

Povratak na Net.hr