Tragedija nad Sinajem

PAD RUSKOG AIRBUSA 321: Procurili rezultati analize crne kutije

Ruske i egipatske vlasti nastavljaju potragu za tijelima putnika iz Airbusa 321 koji se srušio u Sinaju u subotu. Dijelovi aviona pronađeni su u rasponu od 20 kilometara od mjesta nesreće, a neki mediji prenose da će potraga biti proširena na raspon od  30 kilometara.

Ruske vlasti zabranile su letove aviokompanije Kogalimavija dok se ne utvrde uzroci nesreće. Prema pisanjima Telegrapha, zaposlenici kompanije mjesecima nisu dobili plaći.

ŠEF RUSKE AGENCIJE ZA ZRAČNI PROMET: Ne žurimo s teorijama o raspadu zrakoplova

Kompanija i ranije imala teških nesreća

Kopilot aviona Sergej Trukačov nije primio plaću tri mjeseca, a dugovi za plaće Kogalimavije su oko milijun dolara.

Prije Airbusa koristili su avione Tupoleve koji su bilježili mnogo nesreća. Primjerice, jedan se njihov avion, iznajmljen Iranu, zapalio u 2010. godine. Godinu kasnije tri osobe su poginule u požaru aviona na pisti. Te godine su zamijenili Tupoleve za Airbuse.

Ruski mediji javljaju da je Irska uprava za zračni promet registrirala pali Airbus 321 još u svibnju te da su svi sigurnosni testovi bili u redu. Sigurnost, održavanje i ostali aspekti rada aviona bili su u nadležnosti Rusije.

ZADNJA PORUKA MLADE OBITELJI: “Bok, Petre! Zbogom, Egipte! Idemo doma!”

Crna kutija još na analizi

Još se analiziraju crna kutija iz stražnjeg dijela aviona, no jedan izvor rekao je Reutersu da zrakoplov ‘nije pogođen izvana’. Također, pilot nije uputio poziv u pomoć.

Teorija o terorizmu nije potpuno isključena, zasad. Organizacija bliska Islamskoj državi (ista ona koja je otela i pogubila Tomislava Salopeka) objavila je da ona stoji iza pada aviona no prava istina trebala bi se znati nakon analize crne kutije. Ta teroristička skupina, prema kazivanju vojnih stručnjaka, nema oružje kojim bi mogla ‘skinuti’ putnički avion s visine od 9000 metara.

Avion s 224 osobe poletjeo je s popularnog egipatskog odmarališta Sharm el Sheikh no 23 minute kasnije srušio se na Sinajskom poluotoku. U ruski St. Petersburg u nedjelju su prevezena tijela 141 putnika.

TERORIZAM ILI KVAR? Air France i Lufthansa do daljnjeg neće letjeti preko Sinaja

“Nije moguće je da se Airbus raspadne u zraku”

Ruska aviokompanija Kogalimavija na izvanrednoj presici kazala je da  do raspada zrakoplova nije došlo zbog tehničke pogreške.

“Nije moguće je da se Airbus raspadne u zraku zbog tehničke pogreške ili pogreške pilota”, tvrde. Kaži da je do toga moglo doći tek vanjskim uzročnikom. Avion je navodno dio u dobrom stanju.

No, predstavnici ruske aviokompanije su otkrili da je Airbus na nebu iznad Egipta rapidno izgubio brzinu i da su piloti “potpuno” izgubili kontrolu nad njime, prenosi Telegram.

ISIL OBJAVIO SNIMKU PADA RUSKOG AVIONA: I dalje tvrde da su upravo oni ubili 224 osobe

 

Povratak na Net.hr