KONTROVERZNI NON PAPER

AUSTRIJSKI INOMINISTAR O PODJELI BIH: ‘Svi oni koji razmišljaju o promjeni granica na Balkanu igraju se vatrom’

Austrijski ministar vanjskih poslova u Sarajevu je poručio da Europska unija neće dopustiti bilo kakvo prekrajanje granica Bosne i Hercegovine te pozvao na provedbu reformi u toj zemlji

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je u utorak u Sarajevu kako se “igraju vatrom” svi oni koji razmišljaju o promjeni granica na Balkanu, istaknuvši kako ni njegova zemlja kao ni Europska unija to neće dopustiti. Schallenberg je boravio u službenom posjetu BiH, a nakon sastanka sa šeficom diplomacije Biserom Turković kazao je novinarima da različiti fantomski non paperi, kojima se sugeriraju neke nove granice u regiji, nikome ozbiljnome nisu prihvatljivi, a posebice ne kada dovode u pitanje cjelovitost BiH kao države.

“Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni i ne mogu biti predmetom pregovora”, poručio je Schallenberg dodajući kako se svatko tko se ponaša drugačije igra vatrom. Stabilnost BiH, kako je istaknuo, ključna je za stabilnost cijele regije.

NAVODNI JANŠIN PLAN PODJELE BiH DIGAO REGIJU NA NOGE: Mediji objavili sadržaj, spekulira se da on ovako vidi rješenje za naše susjede

JANŠA TVRDI DA NIJE KONSTRUIRAO PLAN ZA PREKRAJANJE GRANICA; PAHOR: ‘Mijenjanje granica mirnim putem na ovim prostorima nije moguće’

Provedba reformi u neizbornoj godini

Pozvao je da se ova godina koja u BiH nije izborna iskoristiti za provedbu reformi kako bi zemlja mogla napredovati ka članstvu u EU jer ona tamo pripada, baš kao i sve druge države zapadnog Balkana. “Kristalno je jasno da je budućnost regije u EU”, kazao je Schallenberg dodajući kako iz Beča prenosi jasnu poruku da Austrija ovaj dio Europe neće ostaviti na cjedilu.

Ministrica vanjskih poslova BiH Turković potvrdila je kako je sa Schallenbergom razgovarala i o predstojećoj raspravi o stanju u BiH koja je planirana na Vijeću za vanjske poslove EU, kao i Europskom parlamentu.

‘PAPIRI’ KOJI MOGU OTVORITI VRATA PAKLA NA BALKANU: ‘Svašta se može dogoditi, pa ćemo opet gledati krvoproliće’

VELIKA PRIJETNJA O KOJOJ NITKO NE GOVORI; ‘Rješenje’ za podjelu BiH uzburkalo duhove: ‘Iznesene su neke zastrašujuće ideje’

Građani žele u EU i NATO

Hrvatska je ranije u ime šest država EU za tu raspravu podnijela svoj non paper čiji je cilj potaknuti provedbu reformi i ubrzanje europskog puta BiH, koja po općoj ocjeni uglavnom samu sebe blokira besplodnim raspravama o budućnosti i stalnim jačanjem etničkih napetosti. Turković je kazala kako bi u EU trebali biti svjesni da, unatoč negativnoj retorici nekih političara iz BiH, većina građana te zemlje i dalje želi da ona postane članicom EU i NATO-a.

“Nadam se da će nam EU pomoći prevladati unutarnje opstrukcije i provesti reforme nužne za status kandidata za članstvo u Uniji. Svi moraju biti svjesni da pojedine političke snage u BiH koriste ustavne mogućnosti veta i blokade da onemoguće reforme i napredak na putu ka EU, a potom tvrde da BiH nije funkcionalna zemlja”, kazala je Turković.

Dodala je kako vjeruje da međunarodna zajednica “ima mogućnost deblokirati institucije u BiH” i tako potaknuti pozitivne procese.

GORDAN GRLIĆ RADMAN UVJERAVA: ‘Nitko u EU ne zagovara podjelu BiH, a Hrvatska je tu dosljedna’

MILANOVIĆ O IDEJI MIJENJANJA GRANICA NA BALKANU: ‘Ne dolazi u obzir. I u tom smislu, taj papir je big shit’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr