UKLANJANJE OBILJEŽJA

AUSTRIJSKE VLASTI PREUREĐUJU HITLEROVU RODNU KUĆU: Da više ne bi privlačila ekstremiste, ondje će biti – policijska postaja

Trokatnica u centru Braunaua privlači neonaciste još od 1950-ih, a sada će se suptilno ukloniti promjene nastale u vrijeme nacističke vlasti

Iz rodne kuće Adolfa Hitlera u Austriji uklonit će se sva nacistička obilježja kako bi prestala privlačiti ekstremiste, najavio je u utorak ministar unutarnjih poslova Karl Nehammer. Kuća u gradu Braunau preuredit će se u policijsku postaju, rekao je Nehammer na konferenciji za medije.

“Policija je čuvar osnovnih prava i sloboda”, istaknuo je.

HITLEROVA KUĆA IPAK NEĆE BITI SRUŠENA! Nakon brojnih kritika austrijski ministar iznenadio odlukom

‘Neutraliziranje cijele lokacije’

Trokatnica u centru Braunaua privlači neonaciste još od 1950-ih. Ministarstvo unutarnjih poslova naložilo je povjesničarima i politolozima da riješe taj problem.

“Krajnji ishod je neutraliziranje cijele lokacije”, rekao je viši dužnosnik u ministarstvu Hermann Feiner.

Kako bi se to postiglo, arhitekti tvrtke Marte.Marte odlučili su suptilno ukloniti promjene nastale u vrijeme nacističke vlasti kada je prizemlje poprimilo oblik tvrđave i preuređeni krovovi i prozori.  Planira se ukloniti memorijalni kamen ispred kuće koji negira fašizam i vjerojatno će se premjestiti u muzej, rekao je Feiner.

SRUŠIT ĆE HITLEROVU RODNU KUĆU: Austrijska vlada ne želi okupljalište neonacista

Nakon rata kuća vraćena vlasnicima

Njemački diktator Hitler (1889.-1945.) proveo je prve mjesece života u toj zgradi koju je kasnije kupila Nacionalsocijalistička stranka. Na kraju Drugog svjetskog rata kuća je vraćena privatnim vlasnicima, a njezine prostorije koristile su se za školu i radionice za osobe s invaliditetom.

Austrija ju je 2017. odlučila zaplijeniti jer vlasnica nije pristala na sporazum o načinu korištenja te nekretnine u budućnosti. Redizajn kuće trebalo bi završiti početkom 2023.

PRIVLAČI POKLONIKE NACIZMA: Austrija želi vlasnicima oduzeti Hitlerovu rodnu kuću

Povratak na Net.hr