NA ISS-u

ASTRONAUTI OTKRILI ŽIVUĆE BAKTERIJE: ‘Došle su iz nekog dijela svemira i sletjele na površinu postaje’

Na površini  Međunarodne svemirske postaje (ISS) pronađene su bakterije čije je porijeklo još uvijek nepoznato. Potvrdio je to ruski kozmonaut Anton Škaplerov koji dodaje kako postoji mogućnost da bakterije ne potječu sa Zemlje već su vanzemaljskog podrijetla.

Tijekom uzimanja uzoraka s površine svemirske stanice znanstvenici su pronašli živuće bakterije koje se nisu nalazile na stanici tijekom njenog lansiranja.

‘To znači da su bakterije došle na stanicu odnekud iz svemira i smjestile se na površinu postaje’, rekao je ruski astronaut Anton Škaplerov te dodao kako će uzorci pronađenih bakterija biti ispitani.

Stručnjaci dodaju kako je dokazano da bakterije mogu preživjeti u zrakopraznom prostoru što je dokazano eksperimentima ‘Test’ i ‘Biorisk’ u kojima su posebni uzorci postavljeni na površinu ISS-a na nekoliko godina, s ciljem otkrivanja mogu li preživjeti u svemiru te kako svemirski uvjeti utječu na materijal. Ti su mikroorganizmi sa Zemlje preživjeli u vakuumu na temperaturama od -150 do plus 150 stupnjeva Celzijevih, piše RT.

Kako napominju znanstvenici bakterije s Madagaskara i planktoni iz Barentsovog mora koji su pronađeni u svibnju tamo su se našli uslijed fenomena ionosferskog podizanja, fenomen u kojem se supstance s površine Zemlje dižu u gornje slojeve atmosfere. Ovo bi mogao biti dokaz da se biosfera prodeže puno dalje u svemir od onoga što se do sada vjerovalo.

 

Povratak na Net.hr