Više od 200 mladih prijavilo nasilje i seksualno zlostavljanje

Stotine adolescenata bile su žrtve nasilja i seksualnog zlostavljanja desetljećima unutar australske vojne pomorske baze, objavilo je u srijedu istražno povjerenstvo, vrlo kritično spram vojske koju optužuje za nereagiranje.

Po istražnom povjerenstvu, zlostavljanja unutar vojske koja su se odvijala između 1960. i 1984. u bazi HMAS Leeuwin, danas zatvorenoj, “bila su teža i rasprostranjenija” nego što se mislilo.

“Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu bila su takva da je vojska morala ili trebala imati saznanja o njima ali nije poduzela prikladne mjere” da ih okonča, kazao je čelnik istražnog povjerenstva Len Roberts-Smith, umirovljeni sudac.

Vojska se opirala kažnjavanju krivaca

Australska vlada provela je 2012. nacionalnu istragu o zlostavljanjima unutar vojske, nakon nekoliko afera nasilja i seksualnog zlostavljanja u kojima je bio vidljiv otpor vojnih snaga da kazne krivce.

Tijekom tog rada, nacionalna istraga je zaprimila tisuće žalbi i svjedočenja zbog čega je vlada bila primorana ispričati se pred parlamentom.

Zlostavljanja u HMAS Leeuwinu, u zapadnoj Australiji, predmet su odvojene istrage zbog širine afere. Istražno povjerenstvo primilo je više od 200 žalbi mladih regruta među kojima su neki u to doba imali tek 15 godina.

Povratak na Net.hr