BITKA ZA ŽIVOT

APEL MAJKE DVOJE MALIŠANA IZ AUSTRALIJE: ‘Imam leukemiju, a donor iz Hrvatske mogao bi mi spasiti život’

Australka hrvatskih korijena Tania Murphy već nekoliko mjeseci, kako joj je dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija, bori se za život. No, prijeko nužno potrebnog donora koštane srži nije uspjela pronaći.

Tania Murphy (45) Australka hrvatsko-irskog podrijetla zbog teške se bolesti našla u bezizlaznoj situaciji i putem društvenih mreža zamolila je i za pomoć s Balkana, piše ABC. Taniji je u srpnju ove godine dijagnosticirana akutna mijeloična leukemija nakon čega je odmah podvrgnuta kemoterapiji, a potom je krenula i u potragu za odgovarajućim donorom koštane srži.

Na žalost, do danas ta potraga nije dala željeni rezultat. Stoga su prijateljice ove majke dvoje male djece, krenule u veliku kampanju putem društvenih mreža. Kampanjom pod nazivom “Find Tan a Donor” potiču ljude, posebice s Balkana i Irske, da se testiraju i uđu u registar koštane srži. Naime, Tanijin otac rođen je u Širokom Brijegu, a majka joj je Irkinja pa se apel posebno odnosi na Balkan i Irsku.

Prema posljednjem statusu koji je objavljen na Facebooku, Tania je opet u bolnici na kemoterapiji. “Podijelite ovu poruku. Ako imate prijatelje koji su balkansko/mediteranskog podrijetla ili s britanskih otoka i imaju između 18 i 45 godina, pozovite ih da se testiraju i uđu u registar donora koštane srži”, stoji u objavi iznad videa na kojem Tania leži u bolnici i pojašnjava bit kampanje.

Da ljubav može izliječiti leukemiju, Tania ne bi trebala donora. Njezin suprug Chris ne skida poglede s nje i sedmogodišnje Tayle te četverogodišnjeg Kalana. U prosincu ove godine par bi trebao proslaviti desetu godišnjicu braka.

“Planiramo zajedno dočekati starost i vidjeti kako nam djeca stare i uopće ne dolazi u pitanje opcija po kojoj bismo se pitali što ako ne pronađemo donora”, kaže Chris koji je uz Taniju prolazio sve najteže trenutke. “Izazovi dolaze i s njima se jednostavno moramo suočiti. Prebrodit ćemo mi to zajedno, to je sve što možemo učiniti”, kazao je on za The Courier.

Chris i Tania imaju zajedničku tvrtku Pt. Elliot, nedaleko od Adelaidea, i bave se proizvodnjom umjetnina od željeza. “Vidio sam nevjerojatno snagu i pozitivnost koju unosi u sve što radi i to je zasigurno način na koji je krenula i na ovo putovanje”, kaže Chris.

Istodobno Tania tvrdi kako joj je obitelj sve. “Samo želim biti baka i vidjeti ih kako odrastaju i prolaze kroz život , oni su mi sve i želim biti tu za njih, uvijek”, kaže Tania.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr