NOVI ŠEF

ANGELA MERKEL DOBILA JE SVOG NASLJEDNIKA: Armin Laschet vodit će CDU, vjerojatno će nastaviti istim putem kao i prethodnica

Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu

Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet novi je predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU), odlučila je stranačka konvencija u subotu.

Na digitalnoj stranačkoj konvenciji u drugom krugu glasanja on je pobijedio Friedricha Merza. Od 991 glasa 521 je dobio Laschet, a 466 Merz. U prvom krugu je iz natjecanja ispao treći kandidat Norbert Roettgen.

Armin Laschet slovi kao umjereni političar koji će nastavio sa smjernicama koje je na čelu stranke odredila njegova prethodnica Angela Merkel. Friedrich Merz je predstavnik konzervativnijeg dijela stranke.

Hoće li Laschet biti i demokršćanski kandidat za kancelara na izborima u rujnu, odlučit će se nakon nekoliko pokrajinskih izbora u ožujku.

Čestitao mu i Plenković

Ubrzo nakon izbora, Laschetu je čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Čestitke @ArminLaschet na izboru za predsjednika #CDU! S predsjednikom Vlade NRW @ArminLaschet
uspostavili smo odlične odnose prigodom posjeta Düsseldorfu i Essenu, kao i na #MSC2020 u Münchenu”, objavio je Plenković na Twitteru.

“Radujemo se nastavku kvalitetne suradnje HDZ-a i CDU-a, kao i Hrvatske i Njemačke.” Premijer savezne pokrajine Sjeverne Rajne-Vestfalije Armin Laschet izabran je za novog predsjednika CDU-a na stranačkoj konvenciji u subotu.

Povratak na Net.hr