NIKAD NAPETIJI ODNOSI

ANALIZA UGLEDNOG WASHINGTON POSTA: ‘Nakon američkog napada na Siriju sve je veća šansa sukoba Amerikanaca i Rusa’

SAD je u četvrtak krstarećim raketama napao zračnu bazu u Siriji kao odgovor na kemijski napad na pobunjenički grad. Rusija je reagirala oštro – američki napad nazvali su agresijom.

Rusija je također objavila kako se povlači iz sporazuma koji je imala sa SAD-om, a koji se ticao smanjenja broja incidenata između vojnih zrakoplova dvije države prilikom djelovanja u Siriji.

Napad koji je noćas izvršen je ujedno i prvi napad protiv Vlade Bašara al-Assada koju Rusija već dvije godine podupire.

Rusija napad nazvala agresijom

‘Predsjednik Putin smatra napad SAD-a na Siriju agresijom na suverenu državu i kršenje međunarodnih prava. Ovaj korak će uzdrmati rusko-američke odnose, koji su već u lošem stanju’, izjavio je danas glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Dodao je kako Putin napad vidi kao odvraćanje pozornosti od brojnih civilnih žrtava u Iračkom gradu Mosulu, nastalih u borbama koje protiv Islamske države vodi iračka vojska uz podršku SAD-a, prenosi Washington Post. Peskov je rekao kako Sirija nema zaliha kemijskog oružja.

Rusija čeka Tillersonovo objašnjenje

Rusija je u petak izjavila kako čeka objašnjenja od američkog državnog tajnika Rexa Tillersona pri njegovu prvom posjetu Moskvi 11. i 12. travnja, nakon američkih udara u Siriji.

“Posjet je na dnevnom redu. Neka dođe i objasni nam što su to napravili. Mi ćemo mu reći što mi o tome mislimo”, kazala je na tv postaji NTV glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

“Očekujemo njegova objašnjenja”, nastavila je ona dodajući da je ruska diplomacija kontaktirala u petak s Amerikancima glede udara i tog posjeta.

Zaharova je nazvala američke udare koji su ciljali noću bazu sirijskog zrakoplovstva činom “bez cilja, neopreznim i opasnim”.

Otvorena mogućnost izravnog sukoba Rusije i SAD-a

Ugledni Washington Post analizira posljednje događaje te navodi kako napad američkih snaga otvara mogućnost izravnog sukoba Rusije i SAD-a u Siriji. Rusija ima snage na terenu i obrambeni sustav sposoban za obaranje američkih zrakoplova i raketa.

Ruski vojnici su pomiješani sa sirijskim snagama u bazama i na borbenim linijama i bilo kakav napad na sirijske vojne ciljeve mogao bi ugroziti ruske vojnike. U napadu nema žrtava iz ruskih redova, javio je Interfax.

Pentagon navodi kako su američki vojni planeri u obzir uzeli sve mjere opreza kako bi se smanjila opasnost od ruskih žrtava ili žrtava sirijskog osoblja koje se nalazi na uzletištu.

‘SAD pokazuje silu’

Mariha Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, odbacila je navode da je napad SAD-a bio odgovor na Assadovu upotrebu kemijskog oružja te kazala kako se radi o ‘pokazivanju sile koje je bilo planirano unaprijed’.

‘Sve je veća mogućnost izravnog sukoba između Rusije i SAD-a, a posljedice bi mogle biti najteže, uključujući i vojni sukob’, rekao je Mihail Jemeljanov, član donjeg doma ruskog parlamenta, rekavši kako je napad dao pogrešku poruku Assadovoj oporbi i potkopava mirovni proces.

U posljednjih deset godina rusko-američki odnosi nisu bili na ovako niskim razinama. Rusi su Donaldu Trumpu zamjerili što nije nazvao Putina i izrazio mu sućut zbog terorističkog napada u podzemnoj željeznici u Sankt Petersburgu.

Amerikanci misle da je Asad imao ‘pomoć

Američki vojnici smatraju da je sirijski režim “imao pomoć” u kemijskom napadu, kazao je u petak američki vojni dužnosnik, ali nije izrijekom optužio Rusiju, glavnog saveznika režima Bašara al-Asada.

“Sumnjamo da su Sirijci dobili pomoć” u kemijskom napadu u utorak na Kan Šejkun, izjavio je neimenovani visoki američki vojni dužnosnik novinarima.

“U najmanju ruku Rusi nisu uspjeli držati pod kontrolom aktivnosti” svojeg sirijskog partnera, kazao je on podsjećajući da su Rusi bili prisutni u zračnoj bazi odakle su poletjeli sirijski zrakoplovi koji su izveli napad.

“Ne možemo sada reći koju su ulogu mogli odigrati Rusi”, kazao je on. “No, ako bude ikakvog dokaza ili vjerodostojne optužbe izvući ćemo zaključke što bolje možemo”, rekao je on.

Amerikanci su bombardirali s 59 raketa Tomahawk sirijsku zračnu bazu Šajrat odakle su, po njima, poletjeli sirijski avioni koji su izveli kemijski napad u utorak.

Povratak na Net.hr