NI UKRAJINA, NI BALTIK...

ANALIZA FOREIGN POLICYJA: Prva žrtva Trumpove destabilizacije svijeta bit će – Kosovo!

Prva žrtva političke nestabilnosti koju je izazvao američki predsjednik Donald Trump možda ipak neće biti Ukrajina ili baltičke države nego – Kosovo, piše Foreign Policy.

Ljubav Armenda Miftarija prema SAD-u je nepokolebljiva, čak i u svjetlu najnovijih poteza Donalda Trumpa. Kao i mnogi u gradu Ferizaju, sjedištu američke vojne baze Camp Bondsteel, Miftari ostaje privržen Americi, prije svega zahvaljujući ulozi koju je SAD odigrao u oslobađanju Kosova od vladavine srpskog diktatora Slobodana Miloševića 1999. godine.

I dok u glavnom gradu Kosova Prištini i dalje stoji brončani kip bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona, osjećaji prema novom američkom predsjednika su podijeljeni.

NJEMAČKI MEDIJI O VLAKU ZA KOSOVO: ‘To je Vučićeva namjerna provokacija koja bi se lako mogla oteti kontroli’

U tjednima nakon predsjedničkih izbora u SAD-u, oči svijeta bile su usmjerene prema Ukrajini, baltičkim zemljama i drugim značajnim geopolitičkim pozornicama. No, maleno Kosovo već je postalo poligon na kojemu će se vidjeti kako će se promjene koje je najavio Trump odraziti na međunarodne odnose.

Bespomoćni bez američkih sigurnosnih jamstava i diplomatskih oslonaca

Kosovo se geografski nalazi između četiri velika susjeda, i dalje nema vojsku te je bespomoćno bez američkih sigurnosnih jamstava i diplomatskih oslonaca. Trump je zaprijetio kako će povući i jedno i drugo.

Otkad je Kosovo proglasilo neovisnost 2008. godine, priznalo ga je 113 zemalja. Rusija i Kina nisu među tim zemljama, one su podržale Srbiju i pretenzije te zemlje spram navedenog teritorija. SAD je bio među prvim zemljama koje su priznale Kosovo te se borio za njegovu afirmaciju na međunarodnoj pozornici.

Ambasadorica Kosova u Washingtonu Trumpu je prije njegove inauguracije rekla da predstavlja naciju koja na cijelom svijetu najviše podržava Ameriku. S obzirom na politiku zatvaranja Amerike koju je Trump najavio, pitanje je hoće li Kosovo biti prioritet SAD-u.

“No, u zemlji postoji srpska manjina koja uglavnom živi na sjeveru zemlje, a koja se djelomično osjeća zarobljenom između Beograda i Prištine. Ta je populacija podržala Trumpa iz protesta”, smatra kosovski analitičar Branislav Nešović.

KOSOVO-US-DIPLOMACY

Albanska većina je pak dobrim dijelom bila u taboru Clintonovih. Predsjednička kampanja u SAD-u naelektrizirala je i Srbiju. Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj vodio je pro-Trumpovske skupove prošlog ljeta za vrijeme posjete bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena Beogradu.

Srbi na Trumpa gledaju kao na ideološkog saveznika

Šešelj je tada pozvao srpske Amerikance da glasaju za Trumpa i “za budućnost Srbije”.

U međuvremenu, proruski srpski nacionalisti na Kosovu, koji i dalje na tu zemlju gledaju kao na dio Srbije, na Trumpa gledaju kao na ideološkog saveznika. Na sjeveru Kosova, naseljenom pretežito etničkim Srbima, Trumpova se pobjeda na dan izbora slavila do dugo u noć.

Ti srpski nacionalisti i dalje se vežu uz srpske institucije te svoj glavni grad vide u Beogradu. Samo nekoliko dana nakon Trumpove pobjede, u Mitrovici su se pojavili plakati Trumpa s natpisom: “Srbi su cijelo vrijeme bili uz njega!”

RATNE IGRE ZBOG PROVOKATIVNOG VLAKA: Kosovo raspoređuje oklopnjake, Vučić prijeti, a sjetio se i čokoladica

Navedene tenzije su eskalirale u siječnju, kad je Srbija pokušala uputiti novi vlak, doniran od strane Rusije, iz Beograda u Mitrovicu. Vlak je bio ukrašen ikonama srpskih pravoslavnih svetišta i na njemu je bio slogan “Kosovo je Srbija” na 21 jeziku.

Vlak je zaustavljen prije nego što je došao do granice, nakon što je srpski premijer Aleksandar Vučić rekao da su etnički Albanci na tračnice postavili dinamit, a kosovska vlada poslala specijalnu policiju na granicu kako bi zaustavila ulazak vlaka u zemlju. Nakon toga, retorika između dvije zemlje nastavila se zaoštravati.

Srpski predsjednik Tomislav Nikolić rekao je da je spreman poslati srpsku vojsku na Kosovo, a predsjednik Kosova Hashim Thaci da Srbija planira implementirati “krimski model” na sjeveru njegove zemlje.

Dio međunarodnih političkih analitičara smatra kako takav razvoj događaja nije vjerojatan.

“Srbija se i dalje želi pridružiti europskoj uniji, a Rusija još nije poslala otvorene znakove podrške srpskom nacionalizmu. Smatram kako je Trumpov dolazak na vlast otvorio prostor za puštanje probnih balona”, ističe Florian Bieber, direktor Centra za jugoistočne europske studije na Sveučilištu u Grazu u Austriji.

Lumir Abdixhiku, izvršni direktor think-tank Riinvest instituta u Prištini, zabrinut je da bi Trumpova pobjeda mogla pomrsiti globalni poredak, na koji se Kosovo oslanjalo preko 20 godina.

KOSOVO DOBILO MEĐUNARODNI POZIVNI KOD, SRBIJA TVRDI: ‘Ma to je broj za geografsku oblast’

“Mala promjena u američkoj vanjskoj politici imat će velike implikacije za ovaj dio svijeta”, ističe Abdixhiku.

Mattis potvrdio predanost SAD-a Kosovu

Do sada je sudbina Kosova dobila malo pozornosti tijekom burnog razdoblja prijenosa vlasti i prvih nekoliko dana nove američke administracije. Dobila ju je nakratko u nastupnom govoru generala Jamesa Mattisa, novog ministar obrane SAD-a, u kojem je on potvrdio američku predanost toj zemlji, nazivajući je “primjerom onoga što se događa kad se međunarodna zajednica, na čelu s Amerikom, obveže braniti svoje interese i vrijednostima”.

Nije, međutim, jasno, je li pritom Mattis govorio i u Trumpovo ime.

Za sada Miftari i dalje vjeruje u SAD. On, kako kaže, nikad neće prestati voljeti Ameriku, iako ga pomisao na naredne četiri godine čini nervoznim.

“Skeptičan sam prema Trumpu. Ali onda si mislim, pa i on je Amerikanac”, zaključuje Miftari.

Povratak na Net.hr