ŠTO AKO KIM LANSIRA RAKETE

ANALIZA CRNOG SCENARIJA: Hoće li sjevernokorejski napad na Guam biti uspješan i mogu li ga Amerikanci spriječiti?

Sjeverna je Koreja poručila u četvrtak kako je na korak do ostvarenja plana koji obuhvaća ispaljivanje četiri rakete srednjeg dometa prema Guamu, američkom teritoriju u zapadnom Pacifiku.

Nakon neprekidnih provokacija sjevernokorejskog režima, američki predsjednik Donald Trump u petak u gluho doba noći uputio je Kim Jon Unu dosad najžešću prijetnju. “Vojna rješenja su spremna. Nadam se da će Kim Jong-un ipak pronaći drugačiji put”, objavio je Trump na Twitteru, a u tvitu je znakovito koristio frazu ‘locked and loaded’ koja se upotrebljava pri opisu vatrenog oružja koje je spremno za pucanje.

VRHUNAC KRIZE: TRUMP NA TWITTERU UPRAVO OBJAVIO ŽESTOKU PRIJETNJU SJEVERNOJ KOREJI: ‘Naše oružje je spremno…’

AKO OVAKO NASTAVE, RAT JE NEIZBJEŽAN! Trump poručio Kimu: ‘Snaći će te nevolja kao rijetku koju zemlju na svijetu’

Sjevernokorejske vlasti objavile su ovoga tjedna detaljan plan uključuje četiri Hwasong-12 rakete koje bi trebale pasti u more oko 30 do 40 kilometara ispred Guama.

“Rakete Hwasong-12 koje će lansirati KPA (Korejska narodna vojska) prijeći će nebo iznad japanskih prefektura Shimani, Hirošima i Koichi. Rakete će letjeti 3.356,7 km za 1,065 sekundi i pogoditi morsku površinu 30 do 40 km od Guama”, navodi se u priopćenju u kojem se dodaje da će plan za lansiranje biti spreman do sredine ovog mjeseca, a zatim će se čekati potvrdni nalog glavnog zapovjednika Kim Jong Una.

Pitanje koje su u ovom trenutku mnogi postavljaju jest iduće – što će se dogoditi ako Kim ispali rakete, hoće li taj napad biti uspješan i mogu li Amerikanci spriječiti da sjevernokorejske rakete stignu nadomak američkog teritorija usred Pacifika.

Sjevernokorejske rakete nisu precizne

Balistička raketa srednjeg dometa (IRBM) koju je u svibnju ispalila Sjeverna Koreja, letjela je 787 kilometara pod strmim kutem, a vjeruje se da joj je maksimalni domet i do 5000 kilometara. Guam, koji se nalazi na oko 3300 kilometara od sjevernokorejske raketne baze, prema ovim se procjenama nalazi unutar dometa ovih balističkih raketa.

Viši istraživač Yang Uk, govoreći o sustavu Hwasong-12, kazao je na Korejskom obrambenom i sigurnosnom forumu (KODEF) kako ‘nema oštru preciznost’ te da je riječ o zastarjeloj tehnologiji koja nalikuje onoj koju je koristio Sovjetski savez 1970-ih godina prošlog stoljeća.

SJEVERNA KOREJA IMA PLAN NAPADA NA AMERIČKU BAZU, IZDALI SU NEOBIČNO DETALJNO IZVJEŠĆE: ‘Čekamo Kim Jong-unovu odluku’

“Projektil bi mogao promašiti ciljno područje za oko 5 kilometara, ali ne više od toga”, kazao je Uk.

S obzirom na najave Sjeverne Koreje, čini se kako balistička raketa neće slučajno pogoditi kopno, a ukoliko dođe do njihovog lansiranja, bit će to izuzetno veliki test za američku obranu od raketnih napada na tom području.

Japan i Južna Koreja spremni na odgovor

Dosad niti jedna sjevernokorejska raketa nije preletjela Japan, iako je posljednjih nekoliko mjeseci nekoliko raketa palo na područje japanske gospodarske zone.

Japanski ministar obrane Itsunori Onoders izjavio je u četvrtak da Japan može legalno presresti raketu ispaljenu prema Guamu, prenijela je agencija Kyodo. Onodera je rekao odboru donjeg doma parlamenta da bi Japanu bilo dopušteno da gađa raketu na putanji prema američkom pacifičkom teritoriju ako bi bilo ocijenjeno da ona predstavlja prijetnju Japanu.

Naime, Japan posjeduje proturaketni sustav (SM-3) koji djeluje na principu “pogodi i ubij”, odnosno 10 tona TNT-a koji se aktivira prilikom direktnog pogotka u ciljani projektil. Može djelovati izvan Zemljine atmosfere kako bi presreo balističke rakete na izrazito velikim visinama. Proizvođač Raytheon voli tehniku “presretanja metka drugim metkom”.

“Ako rakete ciljaju Guam, Amerika će reagirati. To je normalno”, rekao je Takashi Kawakami, stručnjak za obrambena pitanja i profesor na Sveučilištu Takushoku.

“Ako Japan i SAD surađuju, povećava se vjerojatnost presretanja sjevernokorejskih raketa”, rekao je Kawakami za AFP, ali isto tako je dodao kako postoji mogućnost da neke rakete promaknu.

Japan također posjeduje proturaketni sustav Patriot, ali on djeluje na manjim visinama.

Južnokorejska vojska priopćila je u četvrtak da zadnje izjave Sjeverne Koreje glede napada na Guam predstavljaju prijetnju Seulu i savezu Seula i Washingtona. Glasnogovornik glavnog stožera oružanih snaga Ron Jae-cheon rekao je na brifingu za novinare da je Južna Koreja spremna odmah djelovati na bilo kakvu sjevernokorejsku provokaciju, iako vojska nije primijetila nikakvo neuobičajeno djelovanje u toj zemlji koje bi ukazivalo na provokaciju.

ANALIZA NET.HR-a: Hoće li uistinu doći do nuklearnog rata i što se krije iza opasnih prijetnji Kim Jong-una: ‘Diktator ima pomno razrađenu strategiju’

Washington razmjestio sustav THAAD

S druge pak strane, Washington je već razmjestio snažan proturaketni sustav THAAD u azijsko-pacifičkoj regiji koja uključuje i Južnu Koreju, Japan i Guam. Kao i SM-3, njihov se sustav također koristi tehnologijom “pogodi i ubij” i uspješno je testirana protiv IRBM-a po prvi put prošlog mjeseca na Aljasci.

Unatoč tome, stručnjaci ističu da je THAAD dizajniran da presreće projektile u posljednjoj “terminalnoj” fazi leta, stoga bi američki raketni sustavi smješteni u Južnoj Koreji ili Japanu vjerojatno bili neučinkoviti u slučaju raketiranja Guama. Također, sustavi stacionirani na Guamu, kažu stručnjaci, mogli bi se zakazati u slučaju presretanja nekoliko istovremeno ispaljenih sjevernokorejskih raketa.

‘THAAD možda ima snagu srušiti raketu, ali pogoditi četiri cilja odjednom, to će biti zabavno’, rekao je Jeffrey Lewis iz Instituta za međunarodne studije u Middleburyu u Kaliforniji za AFP.

Povratak na Net.hr