UDAR NA KALIFAT

ANALITIČARI IZRAČUNALI KOLIKO JE TOČNO TERITORIJA ISIS IZGUBIO, SLAŽU SE U JEDNOM: ‘Najgore im tek slijedi’

Skupina Islamska država (IS) izgubila je više od četvrtine teritorija koji je kontrolirala u Siriji i Iraku, pokazali su novi podaci koje je objavio BBC.

Sigurnosni i obrambeni analitičari IHS-a priopćili su da je teritorij koji skupina sada ima pod kontrolom 28 posto manji u usporedbi s razdobljem kada je bila na vrhuncu u siječnju 2015.

U prvih devet mjeseci ove godine teritorij IS-a pao je sa 78.000 četvornih kilometara na 65.500 četvornih kilometara – područje jednako veličini Šri Lanke, rekli su analitičari IHS-a.

Međutim, gubici Islamske države smanjili su se u posljednja tri mjeseca. IS je izgubio samo 2800 četvornih kilometara od srpnja.

VELIKA ANALIZA BBC-ja: Barbari bježe i rapidno gube teritorij – je li ovo uistinu kraj okrutne Islamske države?

Usporavanje gubitka teritorija podudara se sa smanjenjem broja ruskih zračnih udara na ciljeve Islamske države, navodi IHS.

“Teritorijalni gubici Islamske države od srpnja su relativno skromni ali su bez presedana u strateškoj važnosti”, rekao je Columb Strack, analitičar i čelnik IHS Conflict Monitora.

“Gubitak izravnog cestovnog pristupa prekograničnim krijumčarskim rutama u Tursku jako je ograničio mogućnosti IS-a glede novačenja novih boraca iz inozemstva, dok se iračka vlada sprema pokrenuti ofenzivu na Mosul.”

Ako dugo obećavana i odgađana ofenziva na Mosul, za koju se očekuje da će početi kasnije ovoga mjeseca, bude uspješna – to će biti ogroman udarac ekstremistima.

Mosul, drugi po veličini irački grad koji je pod kontrolom ekstremista od 2014., naziva se posljednjom utvrdom IS-a u Iraku.

KONAČNI PAD KALIFATA? ISIS gubi teritorij, borce i moral, ali spreman je Zapadu zadati zadnji udarac

Povratak na Net.hr