banner

'NEPRIJATELJSKI PREMA BIH'

ANALITIČAR IZ SARAJEVA: ‘Između Kolinde i Milanovića nema većih razlika u odnosu prema BiH – on je uvredljiv, ponižavajuć i nadmen’

‘Skoro je svejedno tko je na vlasti u Hrvatskoj dok god je odnos Zagreba prema BiH onakav kakav traje 30 godina s izuzetkom razdoblja kada je Stipe Mesić bio predsjednik, a Vesna Pusić ministrica vanjskih poslova’, smatra politički analitičar iz Sarajeva Senad Pećanin

Pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj kratkoročno neće promijeniti odnos Zagreba prema Bosni i Hercegovini, uvjeren je Senad Pećanin, politički analitičar iz Sarajeva i nekadašnji urednik utjecajnog tjednika Dani. On smatra da su dva razloga tomu. Prvi, što je taj odnos, shodno ustavnim ovlastima, prvenstveno u rukama hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. Drugi razlog Pećanin tumači time da između aktualne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i njenog nasljednika Milanovića nema većih razlika kada je u pitanju odnos prema BiH.

“U principu, taj odnos je uvredljiv, ponižavajući, patronizirajući, nadmen i u institucijama Evropske unije i NATO saveza izuzetno neprijateljski prema BiH”, kazao je Pećanin za Radio slobodnu Europeu (RSE).

BiH DUŽNOSNICI ČESTITALI MILANOVIĆU: ‘Nadamo se da ćemo imati bolje odnose’

Kolinda izgubila masovnu podršku Hrvata u BiH

Politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić upozorila je, pak, na činjenicu da sve manji broj glasača iz BiH koji izlaze na hrvatske izbore.

“Očito je da se smanjuje interes birača iz BiH za izbore u Hrvatskoj. Iako je Grabar Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora dobila oko 30.000 glasova, to nije ništa u usporedbi sa 92.000 registriranih glasača iz BiH za izbore u Hrvatskoj. Znači, jedan veliki postotak nije izašao na izbore – i pored sve ove organizacije i obećanja koja smo mogli vidjeti u javnosti”, kazala je Marić za RSE.

Inače, Grabar Kitarović je u BiH osvojila 32.467 glasova, a Milanović 2.701 glas. Hrvatski državljani u BiH mogli su glasati na 44 biračka mjesta, od kojih je 19 u Mostaru jer je ondje i registrirano najviše glasača – čak 48.784.

“Čini se da (Grabar Kitarović) nije izgubila samo status “kraljice Balkana” za Bošnjake, već je, izgleda, izgubila i podršku Hrvata”, kaže Marić i dodaje da je i na prošlim predsjedničkim izborima u Hrvatskoj iz BiH za Grabar Kitarović glasalo tek 16.000 birača, što je malo u usporedbi s oko 150.000 glasova koje je dobio Dragan Čović, šef HDZ-a BiH.

KOMŠIĆ VEĆ ČESTITAO MILANOVIĆU NA POBJEDI: ‘Iskreno želim da Zoran nađe novi put i snagu da bude drugačiji od svega do sada’

‘Skoro je svejedno tko je na vlasti u BiH’

Pećanin, pak, kaže kako mu je posve jasno zašto je Čović stavio na raspolaganje čitavu infrastrukturu HDZ-a za predizbornu kampanju aktuelne hrvatske predsjednice.

“Pod egidom brige za ugroženi hrvatski narod u BiH, Čovićev HDZ uz partnersku suradnju s Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem (predsjednik Saveza za bolju budućnost, SBB) i Bakirom Izetbegovićem drži BiH u kolonijalnom odnosu prema Hrvatskoj. Dragan Čović je, u stvari, oruđe interesa Republike Hrvatske u BiH, a ne interesa hrvatskog naroda u BiH. Stoga je skoro svejedno tko je na vlasti u Hrvatskoj dok god je odnos Zagreba prema BiH onakav kakav je traje 30 godina s izuzetkom razdoblja kada je Stipe Mesić bio predsjednik, a Vesna Pusić ministrica vanjskih poslova”, kazao je Pećanin.

KOLINDA U BOSANSKOJ POSAVINI: Lokalni šerif poručio: ‘Glasanjem za Kolindu, glasamo za Hrvatsku kakva treba Hrvatima iz BiH’

Povratak na Net.hr