PROMJENE U SUSJEDSTVU

ANA BRNABIĆ PREDSTAVILA NOVU GIGANTSKU VLADU: Imat će 23 ministra, od kojih 11 žena; Resor je dobio i bivši reporter iz Zagreba

Srbijanska premijerka Ana Brnabić predstavila je sastav nove proširene Vlade koja će imati 23 ministarstva, iako je polovina dosadašnjih ministara izgubila svoje portfelje

Aktualna srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je dobila mandat i za sastav buduće vlade, priopćila je u nedjelju imena novih i starih ministara i najavila da će, uz tri nova resora, 11 od ukupno 23 voditi žene, a formiranje nove vlade očekuje se u srijedu. Vlada Srbije imat će tri nova ministarstva – za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, za brigu o obitelji i demografiju, te ministarstvo za brigu o selu.

Brnabić je, poslije današnje sjednice Predsjedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), naglasila da će vladu činiti “oko 50 posto novih ministara”, od kojih šestero nisu članovi naprednjaka niti njihovog ključnog koalicijskog partnera – Socijalističke partije Srbije (SPS). Budući šef diplomacije bit će dosadašnji glavni tajnik predsjednika Republike Nikola Selaković, a nekoliko resora povjereno je kadrovima izvan SNS-a.

Novi ministri su bivša dužnosnica oporbene Demokratske stranke Gordana Čomić u novouspostavljenom resoru za ljudska prava, ravnopravnost spolova i društveni dijalog, aktualna članica Kriznog stožera za borbu protiv covida-19 Darija Kisić Tepavčević koja je dobila je portfelj za rad, zapošljavanje i socijalnu skrb te direktorica tvornice vojne industrije “Prva Petoletka” Anđelka Atanasković koja će voditi ministarstvo gospodarstva. Novi ministar je i novinar i nekadašnji dopisnik “Politike” iz Zagreba Ratko Dmitrović koji će biti na čelu ministarstva za brigu o obitelji i demografiju.

[VIDEO] PRVI REZULTATI IZBORA U SRBIJI: Nadmoćna Vučićeva pobjeda, osvojio više od 60 posto, slavi uz trubače

Rotacije u vojsci i policiji

U novoj vladi ostat će nekoliko dosadašnjih ministara – Zlatibor Lončar u resoru zdravstva, Siniša Mali u ministarstvu financija, te Jadranka Joksimović kao ministrica za eurointegracije. Za sport i mlade i dalje će biti zadužen nekadašnji vaterpolski reprezentativac Vanja Udovičić, a za poljoprivredu Branislav Nedimović. Na čelu ministarstva obrane i policije, po prijedlogu predsjednika Srbije i vođe SNS-a Aleksandra Vučića, rotirat će se aktualni ministri Aleksandar Vulin i Nebojša Stefanović.

“Ja sam siguran da nije samo jedno ministarstvo, već više ministarstava koja trebaju zadati udar mafiji”, poručio je Vučić, odgovarajući na novinarsko pitanje upućeno mandatarki Ani Brnabić zašto su zamijenjeni ministri obrane i unutarnjih poslova. Vučić je je rekao da “udarac organiziranom kriminalu”, što je najavljeno kao jedna od šest prioriteta buduće vlade, “moraju zadati MUP, Sigurnosno-informativna agencija (BIA), Ministarstvo financija i brojne inspekcije”, jer je to “suvremeni kriminal”.

Novo ministarstvo za brigu o selu vodit će šef stranke umirovljenika (PUPS) Milan Krkobabić, a ministrica prometa, građevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović preuzet će resor energetike i rudarstva, koji je vodila u vrijeme kad je premijer bio Vučić. Novi ministri preuzet će resore pravde, zaštite okoliša, građevinarstva, trgovine, turizma i telekomunikacija, te ministarstvo obrazovanja.

Vlada za krizna vremena

Najavljujući novu vladu, Vučić je prošlog tjedna rekao da će ona biti “reformska, za krizna vremena”, istaknuvši da će joj ključne zadaće biti briga o zaštiti zdravlja u vrijeme koronakrize, daljnje ekonomsko jačanje Srbije, te snaženje gospodarstva i nastavak započetih infrastrukturnih projekata – gradnje autocesta i rekonstrukcija željezničke mreže. Nova vlada bi, kako je najavljeno, trebala biti izabrana u srijedu 28. listopada, nakon što prethodno Skupština Srbije usvoji zakon o ministarstvima, čije izmjene trebaju obuhvatiti i uvođenje novih resora.

Povratak na Net.hr