izjednačavanje odgovornosti

AMNEZIJA: “Želim da sve žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju zajednički praznik”

“Neću odustati od svoje ideje o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratova”, poručio je srbijanski premijer Aleksandar Vučić. Uvjeren je da je pomirenje Srba, Hrvata i Bošnjaka moguće u sljedećih nekoliko godina.

‘Nikad neću odustati od ideje o zajedničkom danu sjećanja na sve žrtve ratova s prostora bivše Jugoslavije. Ponosan sam na tu inicijativu i vjerujem da će se kad-tad, makar i za dvije do tri godine, regija pomiriti’, izjavio je Vučić u intervjuu za beogradski list Kurir.

Jedno oko, drugo oko i jedan povez

Vučić je, odgovarajući hrvatskom premijeru Zoranu Milanoviću i kosovskom vicepremijeru Hashimu Tachiju, koji su odbacili njegov prijedlog o uspostavljanju zajedničkog dana sjećanja na sve žrtve, istaknuo kako je ta ideja nastala zato što u našoj regiji svi imaju samo jedno oko, ono kojim gledaju na vlastito stradanje’.

‘Drugo oko, kojim bi vidjeli nešto drugo, uopće ne postoji. Ni kod koga od nas. S druge strane, to jedno oko postoji i za plakanje. Mi plačemo samo na jedno oko, za svoje žrtve. Mislim na sve nas – i na Hrvate i Bošnjake i Srbe, na sve ostale’, istaknuo je srbijanski premijer.

‘I upravo zato sam želio da više ne stavljamo crni povez oko jednog oka, već da otvorimo oba, priznamo da su se zločini događali na svim stranama, da poštujemo tuđe žrtve jednako koliko i svoje i da pokušamo gledati u budućnost’, rekao je Vučić u intervjuu beogradskom listu Kurir.

Zajednički praznik za izgradnju povjerenja

‘Moja namjera nije bila reći bilo kome koje će praznike slaviti, svako ima pravo na svoje praznike. Neki od tih praznika nama nisu po volji, ali nikad im se nismo miješali. Samo sam molio da u 365 dana imamo jedan zajednički dan. Da sve te žrtve na prostoru bivše Jugoslavije imaju jedan zajednički dan’, rekao je Vučić, ocijenivši da ‘nije manje vrijedna bilo koja srpska žrtva od bošnjačke ili hrvatske’.

Srbijanski premijer uvjeren je da bi prihvaćanje zajedničkog dana sjećanja na žrtve stvorilo ‘novo povjerenje među ljudima’.

Povratak na Net.hr