OZBILJNE OPTUŽBE

AMERIKANCI TVRDE DA SU OTKRILI TAJNI PUTINOV PLAN: ‘Želi preuzeti kontrolu nad vladama ovih pet zemalja srednje i istočne Europe’

Rusija nastoji prikrivenim gospodarskim i političkim mjerama manipulirati s pet zemalja središnje i istočne Europe, diskreditirati liberalni demokratski model Zapada i potkopati transatlantske veze, upozorava se u novom izvješću američkog think-tanka.

Izvješće otkriva da je Moskva privukla na svoju stranu neke političare, da nastoji uspostaviti dominaciju na energetskim tržištima i u drugim gospodarskim sektorima te da potkopava borbu protiv korupcije ne bi li preuzela kontrolu nad vladama u Bugarskoj, Mađarskoj, Latviji, Srbiji i Slovačkoj.

RUSIJA ZAPRIJETILA VETOM: Ne žele prekid vatre u Alepu ni pod koju cijenu

Dovode u pitanje nacionalnu sigurnost zemalja

“U nekim zemljama, ruski utjecaj toliko se raširio i ukorijenio da dovodi u pitanje nacionalnu stabilnost zemlje, njenu prozapadnu orijentaciju i euroatlantsku stabilnost”, kaže se u izvješću koje rezimira rezultate 16-mjesečnog istraživanja Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona i Centra za proučavanje demokracije iz Sofije.

Kao konkretni primjeri navode se neki “megaprojekti” kao što je ugovor o gradnji dvaju nuklearnih reaktora u Mađarskoj u vrijednosti 12,2 milijarde eura, dodijeljen Rusiji u mutnim okolnostima, te promicanje proruskih poslovnih ljudi koji na političkim dužnostima štite ruske interese.

Podržavaju Trumpa

Ruski gospodarski utjecaj u Bugarskoj procjenjuje se, primjerice, na 22 posto BDP-a od 2005. do 2014.

Publikacija pod nazivom “Taktika Kremlja: Razumijevanje ruskog utjecaja u istočnoj i srednjoj Europi”, podudara se s nezapamćenom raspravom u SAD-u o tome pokušava li se Rusija umiješati u predsjedničke izbore 8. studenoga kibernetičkim napadima.

Vođe kampanje demokratske predsjedničke kandidatkinje Hillary Clinton optužuju Kremlj da pokušava pomoći republikanskom kandidatu Donaldu Trumpu.

Američka vlada u petak je prvi put formalno optužila Rusiju da je hakirala Demokratsku stranku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbacio je u srijedu optužbe da se miješa u izbore.

Neprijateljski nastrojeni

Rusko veleposlanstvo u Washingtonu nije odgovorilo na upit da komentira izvješće, koje će biti predstavljeno u četvrtak u Centru za strateške i međunarodne studije u Washingtonu.

No ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u nedjelju za rusku državnu televiziju da je SAD sve više neprijateljski nastrojen prema Moskvi.

Izrazio je nezadovoljstvo što NATO kontinuirano postavlja vojnu infrastrukturu bliže ruskim granicama s istočnoeuropskim zemljama i kritizirao sankcije nametnute Moskvi zbog krize u Ukrajini.

Povratak na Net.hr