RADE NA NJOJ VEĆ GODINAMA

AMERIKANCI TESTIRALI NOVU SUPER-BOMBU: ‘To je najopasnija nuklearna naprava ikad proizvedena’

Američka nacionalna uprava za nuklearnu sigurnost objavila je da je provela drugu seriju testnih letova s ​​nadograđenom verzijom nuklearne bombe koja je desetljećima bila dio američkog arsenala.

Zrakolov F-15E iz zrakoplovne baze Nellis bacio je inertnu verziju bombe iznad jedne pustinje u Nevadi ranije ovog mjeseca da bi testirali njezine nenuklearne funkcije, kao i sposobnost aviona da nosi tu bombu, piše Daily Mail.

Rad na B61-12 traje već godinama, a vladini dužnosnici kažu kako će najnoviji testovi koji koriste lažnu verzije bombe biti važni za obnovu projekta. Bomba se opisuje kao najopasnija nuklearna naprava ikad proizvedena jer se može podesiti na razornu snagu ekvivalenta od 300 do 50.000 tona TNT-a. Također je točnija nego ikad.

B61-12 će zamijeniti B61 gravitacijsku bombu, koja je jedan od glavnih stupova nuklearnog arsenala američkog ratnog zrakoplovstva i dio tzv. zrak-zemlja-more triade, koja također uključuje podmornice klase Ohio i strategijske B-52 bombardere. Proizvodnja prve bombe zakazana je za ožujak 2020.

Prvi je test izazvao brojne kritike, uključujući i onu Briana Beckera, direktora koalicije

“Kako bi umirio svoje kritičare, medije i političare, Trump je dao placet svojim generalima. Znači, sada imaju sve potrebno vrijeme i ispituju sva oružja koju su prije htjeli testirati, ali nisu mogli”, rekao je Becker za RT.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr