Amerikanci likvidirali pobunjenike bez suđenja

Nakon što su na internetskoj stranici WikiLeaks objavljeni povjerljivi dokumenti o ratu u Afganistanu, američka administracija pokušava umanjiti značaj tih podataka tvrdnjama da su otkrivene već poznate činjenice.

Glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs ocijenio je da su objavljeni dokumenti lišeni ”dalekosežnih otkrića”, ali je ipak izrazio zabrinutost zbog osjetljivih informacija koje su detaljno opisane u više od 75 tisuća objavljenih dokumenata.

WikiLeaks, internetska stranica koje već četiri godine objavljuje različite povjerljive informacije, najavila je da ima još 15 tisuća tajnih dokumenata o Afganistanu.

”Osim što je to protuzakonito, imena, operacije i programi objavljeni na javnoj domeni mogu biti vrlo štetni za one koji su u našoj vojsci, one koji surađuju s našom vojskom i za one koji rade za našu sigurnost”, rekao je Gibbs.

On je naglasio da dokumenti pokrivaju razdoblje prije nego što je predsjednik Barack Obama naredio slanje 30 tisuća vojnika kao pojačanja u Afganistan, te rekao da zbog njihove objave neće biti zaokreta u politici administracije protiv talibanske pobune.

Glasnogovornik Pentagona pukovnik Dave Lapan izjavio je da vojska objavu dokumenata uzima ”vrlo ozbiljno”.

Osnivač WikiLeaks-a, Australac Julian Assange, izjavio je da je objavljeno 76.000 dokumenata, dok je preostalih 15.000 zadržano zbog daljnje provjere.

Dokumenti, među ostalim, potvrđuju da talibani raspolažu s ručnim protuzračnim lanserima s termoosjetljivim navođenjem, kojima napadaju američke helikoptere.

Dokumenti također dokazuju da Iran pomaže snage bivšeg afganistanskog premijera Gulbudina Hekmatjara, koji je u savezništvu s talibanima, kao i da pakistanska obavještajna služba ISI pomaže Talibanima.

Dokumenti otkrivaju da su stotine afganistanskih civila ubijeni kao kolateralne žrtve savezničkih akcija u Afganistanu, te da su te žrtve većinom prešućene u službenim izvješćima o stradanjima. Također spominje se da su pojedini pobunjenici likvidirani bez suđenja.

Prethodni članak:

arti-201006150404006

Povratak na Net.hr