TEHNOLOGIJA BUDUĆNOSTI

AMERIČKI ODGOVOR RUSIMA I KINEZIMA: Kreću u razvoj šeste generacije lovaca-bombardera

Amerikanci sa svojim partnerima iz NATO-saveza planiraju razviti šestu generaciju borbenih zrakoplova čime bi odgovorili na golemi napredak koji su na tom području posljednjih godina postigle Rusija i Kina.

SAD je sa saveznicima već u fazi planiranja razvoja tih borbenih zrakoplova s ciljem da početkom 2030-tih ostvari dugoročnu nadmoć u zraku nad petom generacijom ruskih i kineskih borbenih zrakoplova, piše portal Sputnik.

Ugrožena dominacija NATO-a u zraku

Zapad je dugo vremena prednjačio u razvoju tzv. stealth tehnologije odnosno ‘nevidljivih’ borbenih zrakoplova, čiji vrhunac su bili modeli F-22 Raptor, a zatim i F-35 Lightning. No, kineska i ruska vojna zrakoplovna industrija zadnjih su godina uhvatile priključak razvijajući svoje modele: kineski Chengdu J-20 odnosno ruski T-50 (PAK-FA) zaprijetivši tako dugogodišnjoj zračnoj dominaciji NATO-a.

Potreba hitnog razvoja najnovije generacije lovaca dolazi u vrijeme zahlađenja odnosa Zapada s Kinom i Rusijom. Ta se hitnost, piše Sputnik, pretvorila u bijesnu paniku otkako je retorika između SAD i Rusije eskalirala do razine kakva nije viđena čak ni tijekom Hladnoga rata, a koja je velikim dijelom inicirana potrebama kampanje za američke predsjedničke izbore. Ista je, piše Sputnik, doživjela vrhunac proteklih nekoliko tjedana na ratištu u Siriji.

KOJI JE SUPERIORNIJI: Kineski J-31 sustiže američkog lovca-bombardera F-35?

Bespilotni lovci s laserskim oružjem

Zasad je F-35 jedini adut Amerikanaca i njihovih saveznika, dok je proizvodnja razvikanog F-22 prije nekoliko godina stavljena ‘na led’. Istodobno, europske sile također žele razvoj novih bespilotnih lovaca bombaredra koji bi zamijenili njihove robusne modele poput francuskog Rafalea i njemačkog Tornada IDS.

Konačne značajke koje će definirati šestu generaciju lovaca u ovom su grenutku nepoznate javnosti, no upućeni stručnjaci i analitičari vjeruju da će ta generacija borbenih zrakoplova biti bez posade i imati lasersko oružje. Time će ujedno biti otvorena nova vojna utrka u zraku u iduća dva desetljeća.

KAKO IZGLEDA RADNI DAN PILOTA NAJSKUPLJEG LOVCA U POVIJESTI: Lažni alarmi, popravljanje, resetiranje… A nekad se i malo leti

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr