ZBOG KORONAVIRUSA

AMERIČKI KONGRES USVOJIO ZAKON O VIŠEMILIJUNSKOJ POMOĆI EKONOMIJI: Pelosi: ‘Izravno se fokusirao na podupiranje obitelji’

U SAD-u Kongres usvojio paket mjera pomoći američkom gospodarstvu: ‘Tri najvažnija dijela zakona su testiranje, testiranje, testiranje’

Američki Kongres usvojio je kasno u petak zakon o višemilijunskoj pomoći ekonomiji zbog epidemije koronavirusa a američki predsjednik, koji ga treba potpisati da bi stupio na snagu, na Twitteru je izrazio podršku usvojenim mjerama. Usvajanje paketa pomoći odužilo se zbog pregovora demokratske predsjednice Zastupničkog doma Nancy Pelosi i Bijele kuće.

U petak navečer ured Nancy Pelosi objavio je da je sporazum postignut s Bijelom kućom, a Donald Trump je na Twitteru objavio da daje “potpunu podršku” mjerama, čime su republikanci dobili zeleno svijetlo da glasaju za usvajanje mjera pomoći gospodarstvu. Zastupnički je dom usvojio zakon sa 363 glasa za i 40 protiv u petak navečer.

TRUMP OBUSTAVIO SVA PUTOVANJA IZ EUROPE U SAD: ‘Usmjeravamo svu snagu kako bismo zaštitili američki narod!’

Izravni fokus na podupiranje obitelji

Zakon treba usvojiti i Senat koji će o tome glasati početkom idućeg tjedna, nakon čega će Trump potpisati zakon. “Tri najvažnija dijela zakona su testiranje, testiranje, testiranje”, rekla je Pelosi novinarima u petak, dodajući da će američki građani bez zdravstvenog osiguranja također biti testirani.

Zakon se “izravno fokusirao na podupiranje obitelji”, kazala je. Prema Pelosi mjere predviđaju plaćeno bolovanje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti i jačanje drugih socijalnih programa.

Trump je ranije u petak kazao da demokrati “ne rade ono što je dobro za zemlju” te je dodao da ne podržava paket. Nakon nekoliko sati pregovora iza zatvorenih vrata demokrati i republikanci sklopili su dogovor.

HRVATSKI ZNANSTVENIK O BORBI S VIRUSOM: ‘Osim pranja ruku i izbjegavanja kontakata ključ je u vlažnom zraku. Evo i zašto…’

Odgođeni događaji

Zbog koronavirusa odgođeni su svi sportski događaji u SAD-u, zatvorio se Disneyland, kazališta na Broadwayu itd. Delta Air Lines objavio je u petak da suspendira sve letove za Europu, izuzev Velike Britanije, na 30 dana.

“Potražnja za putovanjima smanjuje se ubrzano svakoga dana, što ima neviđeni učinak na prihode”, objavila je Delta u priopćenju. Do sada je, prema službenim brojkama, u SAD-u umrla 41 osoba od koronavirusa, a 1600 ih je zaraženo.

Situaciju s koronavirusom iz minute u minutu u Hrvatskoj i svijetu možete pratiti OVDJE.

Povratak na Net.hr