Američki komandosi zarobili terorista iz Bengazija

Američki komandosi uhvatili su Katalu na prepad u njegovom domu južno od Bengazija te ga transferirali na brod američke ratne mornarice, gdje čeka izručenje SAD-u.

Sjedinjene Države uhitile su jednog od osumnjičenih za napad na američko diplomatsko predstavništvo u Benghaziju 11. rujna 2012.

Osumnjičeni Ahmed Abu Katala uhićen je u nedjelju u Libiji tijekom zajedničke operacije američkih snaga s agentima FBI.

Pentagon je precizirao da je on zatočen na sigurnom mjestu izvan Libije i da traje njegovo prebacivanje prema Sjedinjenim Državama.

Američki državni tajnik John Kerry je rekao da će osumnjičeni na sudu odgovarati za svoja djela.

Glasnogovornik Pentagona, kontra-admiral John Kriby rekao je da je Ahed Abdu Katala “ključna osoba za napade na američke zgrade u Bengaziju” i da je uhićen u nedjelju.

Svi sudionici te operacije su neozlijeđeni otišli iz Libije. Pentagon je dodao da u tom napadu nije bilo niti jedne civilne žrtve.

Teroristički napad

“Tom operacijom su SAD ponovo dokazale da će poduzeti sve da se ispravi nepravda nanesena Amerikancima”, reagirao je predsjednik Barack Obama i dodao da i dalje poduzimaju napore da odgovorne za napad u Bengaziju izvedu na sud.

U tom napadu je ubijen američki veleposlanik Christoper Stevern i trojica agenata i on je izazvao veliku političku buru u SAD-u, jer su republikanci optužili Bijelu kuću da je pokušala zataškati terorističko obilježje napada.

Ministar pravosuđa Eric Holde je precizirao da su protiv Katale podignute tri optužnice, među kojima za ubojstvo tijekom napada na federalnu zgradu te da postoji mogućnost podizanja i drugih optužnica.

Republikanci i demokrati ne slažu se oko toga kamo Katalu nakon saslušanja treba poslati. Dok republikanci zahtijevaju da ga se pošalje u Guantanamo, demokrati inzistiraju na tome da ide u običan zatvor.

Povratak na Net.hr