UOČI TRUMPOVOG DOLASKA

‘AMERIČKI IMPERIJALISTI SU POPUT GANGSTERA’: Pjongjang bijesan zbog američkih bombardera nad Južnom Korejom

Dva američka strateška bombardera održala su vježbe nad Južnom Korejom, priopćile su američke zračne snage, pojačavši napetosti sa Sjevernom Korejom uoči posjeta predsjednika Donalda Trumpa toj regiji.

Vijest o vježbama u četvrtak prva je u petak objavila sjevernokorejska novinska agencija KCNA navodeći da su vježbe u koje su uključeni južnokorejski i japanski borbeni zrakoplovi “vježbe za iznenadni nuklearni napad”.

TRUMP IDE NA DUGU I OSJETLJIVU AZIJSKU TURNEJU: ‘Njihov strah nije bez osnove, predsjednik se ponaša krajnje nepredvidivo’

“Amerikanci pogoršavaju situaciju”

“Stvarnost jasno pokazuje da su upravo američki imperijalisti, koji su poput gangstera, ti koji pogoršavaju situaciju na Korejskom poluotoku i žele izazvati nuklearni rat”, izvijestila je KCNA.

Trump će doputovati u Aziju u nedjelju i svoje će prvo putovanje toj regiji kao predsjednik započeti u Japanu. Nakon Tokija posjetit će Južnu Koreju, Kinu, Vijetnam i Filipine.

Niz raketnih pokusa Sjeverne Koreje i njezin šesti i najveći nuklearni test, koji su provedeni usprkos rezolucijama UN-a, predstavljaju najteži međunarodni izazov za Trumpa.

AMERIČKI MINISTAR OBRANE: ‘Sjeverna Koreja se izlaže snažnoj vojnoj reakciji’

Trump traži snažniju međunarodnu podršku

Kina, koja je pod američkim pritiskom da učini više kako bi obuzdala svoju saveznicu, istaknula je u petak da provodi rezolucije UN-a i ponovila je svoje protivljenje primjeni sile.

Cilj Trumpovog posjeta je povećati međunarodnu potporu za napore usmjerene ka lišavanju Sjeverne Koreje resursa koji bi ju prisilili da odustane od nuklearnog oružja, rekli su američki dužnosnici.

“Predsjednik vidi da nam ponestaje vremena (za rješavanje problema Sjeverne Koreje) i zatražit će od svih zemalja da učine više”, rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster na brifingu za novinare u Washingtonu.

TRUMP IDE U AZIJU NA 10 DANA S JEDNIM CILJEM: ‘Kina je svjesna da se ne radi o usluzi SAD-u…’

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr