PANAMA PAPERS

AMERIČKE TVRTKE SAKRILE 1,4 BILIJUNA DOLARA: Humanitarna organizacija razotkrila 50 tvrtki, među njima i Apple

Humanitarna organizacija Oxfam malo je analizirala Panamske papire i došla do zaključka da je čak 50 američkih tvrtki 1,4 bilijuna dolara skrilo po svojim offshore podružnicama. Među njima su i Apple i Pfizer.

Američki korporativni divovi kao što su Apple, Walmart ili General Electric sakrili su 1,4 bilijuna dolara u poreznim oazama, unatoč poreznim potporama koje imaju, stoji u izvješću humanitarne organizacije Oxfam. Iznos, koji je veći od gospodarske proizvodnje Rusije, Južne Koreje i Španjolske zajedno, nalazi se u “tajnovitoj mreži” 1608 podružnica u prekomorskim bazama, piše The Guardian.

Oxfam je podatke iznio nakon analize provedene po Panamskim papirima koji su procurili u javnost, a u njima je pronađeno 50 velikih američkih tvrtki koje se nadmudruju s poreznim sustavom.
Prema Oxfamu, tehnologijski div Apple, u offshore podružnicama ima oko 181 milijardu dolara. Bostonski General Electric 118 podružnica skrio je, pak, 119 milijardi dolara, a Microsoft je treći po iznosu od 108 milijardi dolara. U prvih deset tvrtki nalazi se i farmaceutska tvrtka Pfizer, potom Alphabet i Exxon Mobil.

Ogromne sume za lobiranje za smanjenje plaćanja poreza, državne zajmove i kredite

U Oxfamu navode kako je 50 američkih tvrtki, zahvaljujući prikrivanju novca, uspjelo smanjiti plaćanje poreza s 35 na 26,5 posto u razdoblju od 2008. do 2014. Istovremeno su koristile državne zajmove i kredite u iznosu od 11,2 bilijuna dolara. Sve to pomoglo im da mogu utrošiti 2,6 bilijuna dolara na različita potrebna lobiranja pri američkoj vladi, što im je i omogućilo porezne olakšice, zajmove i kredite.

“Dalje ovako ne može”

U humanitarnoj organizaciji ističu da izbjegavanje poreza velikih američkih divova koštaju njihovo gospodarstvo 111 milijardi dolara godišnje.

“Ne može se nadalje dozvoliti situacija u kojoj bogati i utjecajni ne plaćaju svoj porezni dio ostavljajući sve ostale da plaćaju svoje račune. Vlade diljem svijeta moraju zajedničkim snagama iznaći način kako stati na kraj eri u kojoj vladaju porezne oaze”, prokomentirao je porezni savjetnik organizacije Oxfam Robbie Silverman.

PANAMA PAPERS: ‘Riječ o skandalu koji ima obavještajnu pozadinu, ništa se neće promijeniti’

RAZOTKRIVENO CRVENO PLEMSTVO: U aferi Panama Papers isplivala i imena istaknutih članova moćnih obitelji

Povratak na Net.hr