IMAJU SREĆE

AMERI UPRAVO POSTALI BOGATIJI ZA 934 MLRD. DOLARA: U Teksasu pronađene sulude količine nafte i prirodnog plina

Američka geološka služba (USGS) objavila je kako je u zapadnom dijelu Teksasa pronađeno toliko zaliha nafte i prirodnog plina, da Amerikanci sad zbilja ne moraju brinuti da će im prifaliti fosilnih goriva.

Na području koje je dosad već dalo milijarde barela nafte otkriveno je tako da ima još potencijala za proizvodnju.

Tim Waltera Guidroza, programskog direktora Programa energetskih resursa pri USGS-u, otkrio je podzemnu zalihu od čak 20 milijardi barela nafte, 4.53 trilijuna kubičnih metara prirodnog plina te 1,6 milijardi barela ukapljenog prirodnog plina.

Najveće nalazište nafte iz škriljca

Te zalihe pronađene su u geološkoj formaciji Wolfcamp Shale, središnjem dijelu zapadnog područja američke savezne države Teksas. To je nalazište ujedno i najveće nalazište nafte iz škriljca, triput veće od onog pronađenog 2013. u Sjevernoj i Južnoj Dakoti te Montani.

Gudiroz je za pronalazak pohvalio ‘promjene u tehnologiji i industrijskoj praksi’, koje su omogućile povećanje tih resursa kao i mogućnost njihovog izvlačenja iz tla.

Guverner Teksasa Greg Abbott na Twitteru je objavio kako je ta savezna država upravo postala bogatija za 934 milijarde dolara.

Geolozi ističu da se nafta iz škriljca klasificira kao nekonvencionalna, uspoređujući taj izvor s klasičnim izvorom nafte u tlu. Za izvlačenje iz škriljca potrebna je napredna tehnologija bušenja ili izvlačenja, poput hidrauličkog lomljenja.

Povratak na Net.hr