GLAVNI EUROPSKI RABIN TVRDI

ALARMANTNA PORUKA: ‘Zbog Brexita svi će Židovi pobjeći iz Europe u sljedećih 30 godina’

Hoće li se Europa u idućih 30 godina podijeliti pod utjecajem nacionalnih država, Muslimanskog bratstva ili radikalne desnice?

“Odluka Velike Britanije da napusti EU mogla bi na kontinentu koji je već uzdrman prijetnjama islamizma i radikalne desnice dovesti u pitanje opstanak židovskih zajednica”, upozorio je jedan od vodećih europskih rabina Pinchas Goldschmidt, predsjednik Konferencije europskih rabina, koji je trenutno glavni rabin u Moskvi.

Katastrofalne posljedice

Iznio je to u svom obraćanju zastupnicima u Europskom parlamentu tijekom debate “Budućnost židovskih zajednica u Europi”, naglasivši kako bi se EU mogla raspasti ukoliko njezini vođe na ojačaju suradnju, a prema njegovom mišljenju posljedice bi u idućih 30-ak godina mogle biti katastrofalne.

POVIJEST NATOPLJENA KRVLJU: 25 najstrašnijih pokolja još od antičkog doba

“Židovi se osjećaju kao da stoje na opasnim tračnicama dok vlakovi nailaze sve većom brzinom”, slikovit je bio rabin Goldschmidt precizirajući kako jedan od tih vlakova predstavlja radikalni islam i islamski terorizam, dok drugi označava antisemitizam stare Europe, ekstremnu desnicu.

Prijetnje Židovima

“Obje ove prijetnje ugrožavaju europske Židove i oba ova vlaka moraju biti zaustavljena prije nego što bude prekasno”, dodao je.

“I sami Židovi, ne samo kao Židovi već i kao Europljani, pitaju se ima li Europa, onakva kakva je danas nakon napada u Parizu, Bruxsellesu i Kopenhagenu, te nakon Brexita, uopće budućnosti”, prenio je razmišljanja židovskih vjernika europarlamentarcima Goldschmidt.

ISPOVIJESTI SRBA IZ HRVATSKE ZA BEOGRADSKE MEDIJE: ‘Ovdje živimo kao Židovi pod Hitlerom!’

Strah od napada

Za Independet je još izjavio kako 22 posto Židova anketiranih u devet europskih zemalja, priznaje da izbjegavaju židovska okupljanja zbog straha za vlastitu sigurnost, 40 posto Židova od njih 1.200 anketiranih u Francuskoj ne nosi vjerska obilježja u strahu da ne postanu žrtve antisemitskih napada, dok su deseci tisuća već napistili Francusku i Belgiju a još tisuće se spremaju to učiniti.

“Strah je jednako snažan u Belgiji gdje 36 posto Židova tvrdi kako zbog straha ne nose vjerska obilježja u javnosti”, rekao je Goldschmidt zatraživši osnivanje europskih antisemtiskih snaga koje bi odgovarale Europskoj komisiji, te sudjelovale u koordinaciji rata protiv islamističkog terorizma.

Integracija migranata

U govoru, za koji se procjenjuje da će izazvati nove kontroverze u javnom životu, Goldschmidt je pozvao na ulaganje dodatnih napora u integraciju “valova migranata koji preplavljuju Europu” u “europski sustav vrijednosti” kako bi iza sebe ostavili “antisemitizam i redikalizam koji bijense Bliskim istokom”.

“Za 30-ak godina moglo bi nam se dogoditi da imamo Europu podjeljenu na svoje zemlje članice ili pod utjecajem Muslimanskog bratstva ili radikalne desnice”, upozorio je rabin.

Povratak na Net.hr