PROCJENE STRUČNJAKA

AKO BI TRUMP NAPAO SJEVERNU KOREJU… ‘U tom slučaju imamo desetke milijuna mrtvih i uništenje jedne od najjačih svjetskih ekonomija’

U slučaju preventivnog napada SAD-a na Sjevernu Koreju ne bi bilo pravog pobjednika. Bez vremena za evakuaciju i bijeg, milijuni nedužnih ljudi našli bi se pod vatrom SAD-a i njegovih saveznika, a veliku cijenu bi na kraju platile obje strane.

SJEVERNA KOREJA ‘POMNO RAZMATRA’ NAPAD NA GUAM: Čeka se odluka Kim Jong Una, Trump mu obećao ‘vatru i bijes’

Amerikancima i saveznicima trebalo bi nekoliko tjedana zračnih napada da unište, odnosno neutraliziraju sjevernokorejske snage, a već u prvom danu borbe poginulo bi nekoliko desetaka tisuća ljudi, smatraju stručnjaci.

RAZGOVARALI TELEFONOM: Xi pozvao Trumpa da pokaže suzdržanost u ratu riječima s Pjongjangom

Da je Amerika spremna na vojni sukob sa Sjevernom Korejom javnosti je poručio predsjednik Donald Trump koji je na Twitteru u petak objavio da je “oružje napunjeno ali da se nada da se Kim Jong Un neće ponašati nepromišljeno”.

Takvu potencijalnu američku vojnu operaciju činio bi brzi i višedimenzionalni napad, budući da bi tijek borbe bio određen već u prvim minutama, smatra Jerry Hendrix, umirovljeni mornarički kapetan i stručnjak u Centru za novu američku sigurnost. On je za CNN pojasnio kako nema detaljne informacije o specifičnostima mogućeg preventivnog napada, ali smatra da bi ta operacija uključivala nekoliko strategija usmjerenih na neutraliziranje sjevernokorejskih mogućnosti za obranu i protunapad.

ANALIZA CRNOG SCENARIJA: Hoće li sjevernokorejski napad na Guam biti uspješan i mogu li ga Amerikanci spriječiti?

Napad na obrambeni sustav Sjeverne Koreje mogao bi biti izveden “nevidljivim” borbenim zrakoplovima stealth tehnologije F-22, F-35 i bombarderima B-2, kojima bi se priključili japanski i južnokorejski lovci F-16 i F-15. Također, korištenje bespilotnih letjelica bi smanjilo rizik od gubitka pilota, ocijenio je Hendrix.

Procjenjuje da bi SAD mogle dodatne letjelice dopremiti u regiju uoči napada na Sjevernu Koreju, no u svakom slučaju američka vojska može se osloniti na dvije velike baze u Južnoj Koreji, u Osan i Kunsan.

Teško zrakoplovstvo – bombardere B-1, B-2 i B-52 Pentagon bi mogao pozvati u pomoć sa pacifičkog otočja Guam. Tu su i američki ratni brodovi opremljeni raketama tomahawk za presretanje sjevernokorejskih raketa, gađanje sustava protuzračne obrane, kazao je Hendrix. Američka ratna mornarica ima 10 raketnih krstaša i razarača koji su stacionirani u Japanu.

SAD bi mogli koristiti i cyber napade kako bi omeli program naoružanja Pjongjanga iako stručnjaci smatraju da bi mogli samo odgoditi lansiranje ali ne i spriječiti ga.
Nekoliko minuta nakon prvog napada američka vojska morala bi se koordinirati sa savezničkim snagama kako bi što prije uništili tisuće sjevernokorejskih projektila koji su upereni direktno u glavni grad Južne Koreje Seul. U strahu od sjevernokorejskih raketa Japan je također razmjestio svoj obrambeni sustav.

ANALIZA NET.HR-a: Hoće li uistinu doći do nuklearnog rata i što se krije iza opasnih prijetnji Kim Jong-una: ‘Diktator ima pomno razrađenu strategiju’

“Nije problem pogoditi Sjevernu Koreju, nego ono što slijedi. Vi napadnete Sjevernu Koreju koja će odgovoriti, a ima arsenal koji može uništiti Seul. Predviđa se da bi stotine tisuća stanovnika Južne Koreje moglo umrijeti u prvim satima borbe, a rat bi mogao eskalirati i do nuklearnog. U tom slučaju imamo desetke milijuna mrtvih i uništenje jedne od najjačih svjetskih ekonomija. To je na kocki”, ocijenio je za CNN Joe Cirincione, predsjednik organizacije Ploughshare Fund koja se bori protiv nuklearnog naoružavanja.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr