OPASAN INCIDENT NA MORU

AGENTI FSB-a UPALI NA SJEVERNOKOREJSKI BROD: Uslijedila pucnjava i potjera!

Ruska pogranična kontrola morala je otvoriti vatru tijekom inspekcije ribarske brodice sa sjevernokorejskom posadom, javlja Russia Today.

Ruski medij blizak Kremlju prenosi priopćenje FSB-a u kojem stoji da se posada agresivno opirala pretrazi plovila nakon čega su pokušali pobjeći s plovilom dok su ruski istražitelji još bili na njemu.

Jedan ruski policajac i devetorica sjevernokorejskih ribara su ozlijeđeni u obračunu. Jedan od ozlijeđenih ribara je kasnije preminuo u bolnici. Incident se dogodio u petak u 22.20 sati prema moskovskom vremenu u ruskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni na dalekom istoku, stoji u priopćenju FSB-a.

Pokušali pobjeći patrolnom brodu

Pojam “ekskluzivna ekonomska zona” označava obalni pojas u kojem određena država ima ekskluzivna prava na ribolov i druge ekonomske aktivnosti.

Nakon početka pretrage i pronalaska “zabranjenih dobara”, sjevernokorejska ribarica je pokušala pobjeći zajedno s ruskim pograničnim policajcima. Kako navodi FSB, ruski brod je ispalio nekoliko hitaca upozorenja kako bi se ribarica zaustavila, ali Korejci su nastavili s manevrom.

“Posada sjevernokorejskog ribarskog broda pokušala je napasti agente FSB-a, prilikom čega je jedan zadobio ozljedu glave. Zatim su ruski agenti zapucali na posadu ribarskog broda da bi ih spriječili u razoružavaju njihovih kolega i daljnjem ozljeđivanju. Devetorica ribara su ozlijeđena, jedan je kasnije preminuo u bolnici”, objavio je FSB.

Ruska strana je o incidentu obavijestila konzulat Sjeverne Koreje u Vladivostoku.

Povratak na Net.hr