NEĆE IMATI IZBORA

ABAS PROZVAO IZRAEL ZA APARTHEJ I ZAPRIJETIO: ‘Ako ne prihvate dvije države, morat ćemo se boriti’

 Palestinski predsjednik Mahmud Abas pozvao je u srijedu Izrael da u korist bliskoistočnog mira prizna rješenje koje uključuje dvije države, obustavi izgradnju naselja na okupiranim područjima i poštuje ‘status quo’ na jednom od ključnih svetih mjesta u Jeruzalemu.

“Ako Izraelci ne žele dvodržavno rješenje i ne žele mir, neka zato snose posljedice”, kazao je Abas u govoru pred Općom skupštinom UN-a.

IZRAEL SE ŠIRI NA PALESTINSKOM PODRUČJU: Palestinici osuđuju i tvrde da je ovo korak unazad u mirovnim pregovorima

Također je ukazao na nastavak izgradnje izraelskih naselja i na spor koji je izbio ove godine oko sigurnosti jeruzalemske džamije Al-Akse na području koje Židovi nazivaju Brdo hrama.

Abas je uputio poziv UN-u da okonča, kako se izrazio, “aparthejd” koji Izrael provodi nad Palestincima, upravo kako bi se očuvalo rješenje koje uključuje dvije države.

Ukoliko se pokopa ideja o dvije države, nastavio je Abas, Palestinci neće imati drugog izbora “već nastaviti borbu za puna prava svih žitelja povijesne Palestine”.

Prije toga na posebnom sastanku na marginama Opće skupštine izrazio je optimizam da bi odlučnost američkog predsjednika Donalda Trumpa mogla pomoći u donošenju “dogovora stoljeća” u regiji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr