NIJE GUBIO NADU

56 DANA BESPUĆA I OČAJA: Nevjerojatna priča ribara koji je preživio na otvorenom moru hraneći se mahovinom

Preživio je hraneći se mahovinom koja je rasla na brodu te kišnicom koju je skupljao, a s jakim se tropskim suncem borio tako što bi svakih nekoliko minuta uranjao u more.

21-godišnji Rolando Omongos, mladi ribar za kojeg je obitelj bila uvjerena da je poginuo, preživio je dva mjeseca na svojem 2.5 metara velikom brodu, lutajući morskim bespućima, hraneći se mahovinom koja je rasla na brodu te kišnicom.

Nakon 56 dana i više od 3.000 kilometara, koliko je prošao od Filipina do Papua Nove Gvineje, uočio ga je japanski ribarski brod koji ga je spasio. Kad su ga pronašli, mladić je težio nešto više od 20 kilograma. U dva tjedna je izgubio 40-ak kilograma.

‘Kad sam uočio japanski brod nisam mogao prestati plakati, bo sam preslab da ustanem sa svog broda te su me morali nositi’, rekao je Omongos novinarima koji su ga dočekali na aerodromu u glavnom gradu Filipina, Manili.

Dva mjeseca očaja

Mladić je prije dva mjeseca, sa svojim ujakom krenuo u ribarski pohod kada ih je zatekla oluja koja je razdvojila njihove brodove te ih odvela u nepoznatom smjeru.

Njegov ujak koji se nalazio u drugom brodu preživio je na otvorenom moru mjesec dana, a onda je zbog nedostatka hrane i vode te zbog izloženosti jakom suncu, preminuo. Omongos je pronašao njegov brod, no bilo je prekasno. Ujakovo tijelo prebacio je u svoj brod u nadi da će uskoro biti spašen, no nakon nekoliko dana pustio je tijelo u ocean.

Muškarci su krenuli u ribarski pohod 21. prosinca iz malog mjesta General Santos na jugu Filipina, a pronađen je nakon 56 dana udaljen od tog mjesta punih 3.200 kilometara. Velika oluja razdvojila ga je od ujaka 10. siječnja, a pet dana kasnije ponestalo mu je goriva. Kako ga veliki valovi an otvorenom moru ne bi potopili, brodski je motor ostavio u oceanu kako bi brod lakše plutao, piše Daily Mail.

Nije gubio nadu

‘Najmanje četiri broda na dan bi prolazila u blizini, ja bi im mahao, no niti jedan se nije zaustavio da pomogne’, rekao je Omongos te dodao kako vjerojatno u tim trenucima nikoga nije bilo na palubi da ih uoči.

‘Ni u jednim trenutku nisam izgubio nadu. Stalno sam molio, Govorio sebi da se barem jedan od nas dvojice mora živ vratiti kući’, rekao je.

Kada ga je japanski ribarski brod Wakaba Maru uočio, Omongos je bio previše slab da bi hodao.

Ovaj ribar koji je zbog ljubavi prema ribolovu napustio školu kazao je kako možda više nikada neće stati na brod već da će se vratiti u školu umjesto toga.

Povratak na Net.hr