23-godišnjaka oboljelog od raka pitali: Kad ćete umrijeti?

U Švedskoj je veliku prašinu podigao slučaj mladića oboljelog od raka kojeg je osiguranje tražilo potvrdu o tome kad će umrijeti kako bi ostvario zdravstvene povlastice. Nakon brojnih medijskih napisa, osiguravajuća kuća se ispričala navodeći da je sve bio ‘nesporazum’.

Švedsko zdravstveno osiguranje zahtijevalo je od 23-godišnjeg pacijenta koji boluje od raka da im donese pismeni dokaz o tome kad se “očekuje” njegova smrt kako bi mu odobrilo određene povlastice.

“Oni su faktički rekli da mu neće odobriti nikakve zdravstvene povlastice jer nemaju nikakav dokaz da će uskoro umrijeti”, kazala je za Nyheter24 Julia Mjörnstedt, glavna tajnica udruženja za podršku oboljelima od raka u toj zemlji. Nju je u ponedjeljak kontaktirao shrvani 23-godišnjak pojašnjavajući joj da su mu doktori rekli da mu preostaje još svega nekoliko tjedana života, te da je to vrijeme želio provesti kod kuće radije nego u bolnici. No, djelatnici nacionalnog socijalnog osiguranja shvatili su da iz bolnice odlazi zato što mu se zdravstveno stanje poboljšava.

Isprika zbog ‘nesporazuma’

“Kad je pokušao obnoviti zdravstvene povlastice koje je imao, rekli su mu da ako može otići iz bolnice, znači da nije dovoljno bolestan”, rekla je Mjörnstedt, koja je potom kontaktirala osiguravajuću kuću.

“Tada su mi rekli da im je potreban dokaz s datumom kad bi mladić trebao umrijeti. To je bila najčudnija stvar koju sam ikad čula. Nijedan liječnik ne može napisati tako nešto”, rekla je.

Nakon što se zbog ovog slučaja podigla prašina u javnosti, nacionalna osiguravajuća kuća se ipak ispričala navodeći da je riječ o nesporazumu.

Povratak na Net.hr