PODACI UN-a / Znanstvenici imaju crnu prognozu za planet

Image

Podaci Svjetske meteorološke organizacije pokazuju kako je globalna temperatura porasla za 1.

14.11.2016.
18:05
VOYO logo

2016. će biti vjerojatno najtoplija godina prema dosadašnjim mjerenjima, kao i najtoplija u posljednje tri godine, priopćili su Ujedinjeni narodi. To znači da će 16 od 17 najtoplijih godina ikad izmjerenih biti u ovom stoljeću, piše The Guardian.

Uzavrele temperature diljem svijeta

Uzavrele temperature diljem svijeta i ekstremno vrijeme koje one nose, znače snažan utjecaj klimatskih promjena na ljude. Znanstvenici tvrde da će taj utjecaj biti snažniji nego što se očekivalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska meteorološka organizacija objavila to u izvješću na globalnom summitu u Maroku. Porast temperature za 1,2 stupnja opasno se približava cilju od 1.5 stupnjeva koji je definiran u prošlogodišnjem Pariškom sporazumu o klimi.

Podizanju temperatura u 2016. pogodovali su vremenski fenomeni kao što je El Niño, no najsnažniji faktor koji utječe na globalno zatopljenje i dalje je ljudsko djelovanje i emisije stakleničkih plinova. Barem polovinu ekstremnih vremenskih pojava uzrokovao je ljudski faktor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: AFP
Image
Foto: AFP

'Još jedna godina, još jedan rekord. Dodatna vrućina nastala El Ninom je nestala, ali ona koju uzrokuje globalno zatopljenje se nastavlja. Zbog klimatskih je promjena povećan broj ekstremnih vremenskih pojava, kao i njihov utjecaj', kaže tajnik Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas i dodaje da tako poplave i toplinski valovi postaju sve češće pojave.

'Brigu o klimatskim promjenama ne možemo odgađati'

'Klimatska promjena nije jedan od onih problema koje možemo odgađati iz godine u godinu. SAD i svijet već zaostaju. Brzina je ključna jer se klimatske promjene događaju sve brže', rekao je Michael Mann sa sveučilišta Penn State.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekordne vrućine dovele su do žestokih toplinskih valova ove godine. U siječnju je u Pretoriji u Južnoj Africi zabilježeno 42,7 stupnjeva Celzijevih, u Mae Hong Sonu na Tajlandu u travnju je zabilježeno 44,6 stupnjeva, u Indiji je u svibnju zabilježen čak 51 stupanj celzijev dok je u Kuvajtu u srpnju bilo čak 54 stupnja. Dijelovi arktičke Rusije također su zabilježili ekstremno zatopljenje: od minus 6 stupnjeva do sedam stupnjeva iznad prosijeka.

Smanjuje se i arktički led a zbog viših temperatura oceana, dolazi i do za 50 posto povećane smrtnosti koralja u australskom Velikom koraljnom grebenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Ekstremne vremenske pojave negativno su utjecale i na poljoprivredu i sigurnost hrane, a posljedično to utjecaj ima na više od 60 milijuna ljudi, pokazuju podaci UN-ove Agencije za hranu i poljoprivredu. Razina CO2 u atmosferi u 2016. godini također je postavila rekord.

Image
Image

Prognoze za 2017. godinu kažu da nas čeka još jedna vrlo topla godina, ali vjerojatno neće biti rekordna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo