Svi složni: Kostelić večeras osvaja medalju!

Hrvatska ima osam medalja sa Zimskih olimpijskih igara. Šest je osvojila Janica, jednu Ivica i jednu Jakov Fak. No, ako je suditi po najavama skijaša i medija koji prate Olimpijadu – u utorak bi trebalo zasjati i deveto hrvatsko odličje.

arti-201002150765006Ivica Kostelić nije netko tko čuva svoje osjećaje za sebe, a prošlo je manje od mjesec dana otkako je oštro kritizirao novu formu alpske kombinacije, koja će se danas voziti na olimpijskim stazama u Whistleru, navodi agencija Associated Press u izviješću u kojem hrvatskog skijaša proglašava favoritom.

http://www.dailymotion.com/swf/xc8sr2

arti-201002120525006Po prvi puta na Olimpijadi, u kombinaciji će se voziti jedan skraćeni spust i jedna vožnja slaloma (vožnje su na rasporedu u 18.50 i 22.20 po hrvatskom vremenu). Na prijašnjim Olimpijadama, u kombinaciji se uvijek uračunavalo vrijeme s jedne utrke spusta i dviju vožnji slaloma.

“To je pljuvanje u lice slalomašima”, rekao je Kostelić o novoj kombinaciji, nakon siječanjske slalomske pobjede u švicarskom Wengenu.

Uistinu, superkombinacija, kao što se sada zna, više ne favorizira slalomaše. Zato branitelj naslova, Ted Ligety iz SAD-a, ovoga puta sebe ne smatra favoritom.

“Osjećam da sam imao dobre izglede, ali se više ne osjećam ni blizu favoritom”, izjavio je Ligety nakon treninga spusta prošloga tjedna. “Netko poput Ivice, koji je pobjeđivao u slalomima, a isto tako ulazi među 20 u spustu, puno je veći favorit od mene”, istakao je.

Kostelić se u ponedjeljak plasirao na respektabilno 18. mjesto u spustu, koji Ligety nije ni vozio, tako da je on i dalje favorit, unatoč kritikama koje je izrekao na račun nove kombinacije, ističe američka agencija AP.

“Uvjeti na stazi za više startne brojeve nisu bili idealni, ali mislim da sam vozio dobro i zadovoljan sam zaostatkom”, rekao je Ivica nakon osvojenog 18. mjesta u spustu s 1,18 sekundi zaostatka za pobjednikom Švicarcem Didierom Defagom.

Natko Zrnčić Dim bio je 33., a Ivan Ratkić 41.

“Gornji dio je zaleđen i grbav, a donji se pretvarao u bljuzgu, stoga je bilo vrlo teško voziti. Imam malu prednost za kombinaciju jer sam vozio sve treninge i osjećam se dobro. Osvajanje brončane medalje u biatlonu je fenomenalan rezultat. Morali smo doći na dodjelu medalja i odati priznanje velikom Jakovu Faku”, izjavio je Kostelić.

U konkurenciji za medalje su i trojica prvoplasiranih spustaša u ponedjeljak – zlatni Švicarac Didier Defago, srebrni Norvežanin Aksel Lund Svindal i brončani Amerikanac Bode Miller.

Povratak na Net.hr