Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

Super soja

Soja (glycina hispida, glycina maxima) potječe iz istočne Azije točnije iz Kine, gdje se smatra nastarijom poljoprivrednom kulturom

Uz rižu, pšenicu, ječam i proso soja je zaslužna za opstanak i razvoj kineske civilizacije. Prvi nađeni zapisi što govore o soji potječu iz 2838. godine prije Krista. Tadašni vladar Shang-Nung objavio je knjigu u kojoj je opisao sve biljke Kine.

Prema svom kemijskom sastavu zrno soje je izuzetno dobar izvor bjelančevina i ulja, zbog čega se korisit i kao uljarica i kao nadomjestak bjelančevinama životinjskog podrijetla uz kikiriki, sezam, suncokret, gljve i alge. U usporedbi sa žitaricama, sojino zrno je izuzetno dobar izvor vitamina B-kompleksa, ali tijekom tehnološkog procesa i termičke obrade izgubi se 50-70% svih vitamina pa je u prehrani potrebno voditi računa o kombiniranju sojinog obroka s namirnicama koje su bogate vitaminima B kompleksa i vitaminom C.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr