Super „ribe“ ne prodaju proizvod

Zgodna tela okidač za nezadovoljstvo

Sa brojnih reklama osmehuju nam se mršave devojke već decenijam, ali u okviru marketinga već neko vreme se raspravlja da li “vitki” modeli odbijaju potrošače? Poslednja studija je skrenula pažnju upravo na ovo pitanje.

Istraživači na čelu sa doktorkom Tamarom Anons otkrili su da modeli kao što je Miranda Ker u reklamnim kampanjama gde je u prvom planu zgodno telo mogu odbiti potrošače.

Ispitanici su u tri grupe posmatrali tri reklame: reklamu na kojoj se nalazila flaša vodke, reklamu zgodne devojke u kupaćem kostimu i modela pored flaše vodke.

Istraživanje je otkrilo da prelepi modeli utiču na percepciju kupca, te nalažu da se takav model tela mora kopirati, što može biti okidač za nezadovoljstvo kod pripadnica lepšeg pola koje će time stvoriti odbojnost prema brendu.

Primetili smo da kada su potrošači na silu izloženi idealizovanim telima zgodnih žena oni su skloniji da razviju odbrambeni mehanizam od kopiranja tako što će klevetati reklamu. To može negativno uticati na proizvode koje modeli reklamiraju – rekla je dr Anons.

Ona je navela i jedan predlog – da ukoliko se proizvod reklamira suptilno nagoveštavajući zgodno telo potrošači neće imati ovakav osećaj, pa će i pozitivno oceniti taj proizvod.

Povratak na Net.hr