NEGIRA KRIVNJU

RATNO PROFITERSTVO I LAŽNA INVALIDNOST? Evo što su rekli vještaci o ratnoj ozljedi šefa sindikata

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ponovio je na sudu da nije kriv za ratno profiterstvo, odnosno da smetnje vida što ih je imao od djetinjstva nije lažno prikazao kao povrede zadobivene u ratu i na taj se način okoristio za gotovo 768 tisuća kuna.

Iako Babić uporno negira krivnju, tužiteljstvo je i dalje uvjereno da će u sudskom procesu dokazati da je prekršio zakon i okoristio se kao lažni ratni invalid.

Optužnica za ratno profiterstvo

Prema optužnici Babić je u prosincu 1995. zatražio od liječnika oftalmologa da mu izradi neistinitu dokumentaciju i antidatira je, kako bi proizlazilo da je ‘1990. i početkom 1992. imao stopostotni vid na oba oka’.

‘Liječnik je to i učinio koristeći dokumentaciju drugih pacijenata, a Babić je krivotvorene dokumente predao oftalmologinji neistinito joj predočivši da je tijekom ratnih zbivanja zadobio ozljedu glave i lijevog oka. Oftalmologinja je nakon pregleda sastavila specijalistički oftalmološki nalaz iz kojeg proizlazi da vid na lijevom oku u trenutku pregleda iznosi samo deset posto’, navedeno je u optužnici.

Tu dokumentaciju Babić je prema tvrdnjama tužiteljstva u siječnju 1996. priložio zahtjevu za priznavanje statusa hrvatskoga ratnog vojnog invalida, neistinito naznačivši da je stradao na bojišnici u mjestu Draganići kod Pakraca.

Rješenje o invalidnosti

Već mjesec dana kasnije izdano mu je rješenje o priznavanju statusa vojnog invalida ‘VIII. grupe s 40 posto trajnog invaliditeta, a ujedno i pravo na osobnu invalidninu i posebni dodatak u visini od 50 posto pripadajuće mjesečne svote osobne invalidnine’. Do ožujka 2014. godine dobio je najmanje 767.880 kuna invalidnine na koju nije imao pravo.

Na posljednjem nastavku suđenja vještaci su izjavili kako prema dostupnoj medicinskoj dokumentaciji ne mogu povezati Babićeve probleme s okom s posljedicama neke tragume, odnosno navodnog stradavanja na bojišnici. Naime, dicidirano su potvrdili kako nema inicijalne dokumentacije o ozljedi glave koja bi mogla potvrditi vezu s oštećenjem vida.

Nema dokumentacije?

Osim toga, oftalmologinja koja je Babića pregledavala 1995. godine nije verificirala svoju dijagnozu o atrofiji lijevog vidnog živca, a Babića je pregledavala tek četiri godine nakon navodnog incidenta u kojem je stradao.

Vještak je potvrdio da je 1990. godine Babić imao uredan vid koji mu se do 1992. godine tek neznatno narušio.

Povratak na Net.hr